2016 m. gruodžio 30 d., penktadienis

Bulvių ir cukinijų blynai su rūkyta lašiša



Reikės:
Bulvės 4 vnt. (mažos)
Cukinijos 1 vnt. (didelė)
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Manų kruopos 2 v.š.
Pienas 150 ml
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus kepimui~
Rūkyta lašiša 100 g
Grietinė

       Bulves smulkiai sutarkuojame. Kai išsiskirs sultys, nuspaudžiame. Užplikome tarkius verdančiu pienu. Cukinijas taip pat smulkiai sutarkuojame ir nusausiname sultis. Sumaišome su bulvių tarkiais. Įdedame kiaušinių, manų kruopų, smulkintą svogūną, druskos ir pipirų. Kepame blynus įkaitintame aliejuje. Patiekiame su rūkytos lašišos griežinėliais ir grietine. 

2016 m. gruodžio 28 d., trečiadienis

Žiemos salotos su vištiena ir džiovintais vaisiais



       Kai žiemą daržovių ne per daugiausia, gaminu vištienos salotas su vaisiais - citrusiniais ir džiovintais. Labai skanu, gaminsiu tokias Naujųjų metų vakarėliui. Šventiniam stalui būtų gražu patiekti žaliuose salotų lapuose...

2 porcijoms:
Vištienos krūtinėlė 1/2 vnt.
Greipfrutai raudonieji 1 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Džiovintos slyvos 10 vnt.
Džiovinti abrikosai 8 vnt.
Graikiniai arba anakardžių riešutai sauja
Česnakas 1 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Vištieną supjaustome gabalėliais, įtriname druska, pipirais, česnako skiltele ir apkepame. Džiovintus vaisius užplikome karštu vandeniu, po 5 min. nukošiame ir perpjauname pusiau. Greipfrutus ir citrinas supjaustome skiltelėmis, odeles pagal galimybes nuimame (nuo greipfrutų jos nusiima labai lengvai savaime, nuo apelsinų sunkiau, tai aš ir negaišau...). Dedame į lėkštes vištieną, citrusinius ir džiovintus vaisius, užbarstome riešutų.


2016 m. gruodžio 26 d., pirmadienis

Keptos jūrų šukutės



       Truputis egzotikos... Prieš šventes didžiulė jūros gėrybių pasiūla mūsų prekybos centruose. Nedažnai tokias perku, šukutės labai brangios, bet ir labai skanios -  man kaip didelei kalmarų gerbėjai patiko, skonis primena kalmarus. Gaminau labai paprastai - apkepiau ant sviesto, truputį šafrano, garnyrui - morkų ir cukinijų "jarzynka".

2 porcijoms:
Jūros šukutės 150 g
Morkos 1 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Šafrano žiupsnelis
Krapai~
Česnakas 1 sk.
Sviestas + aliejus kepimui~
Druska, juodieji pipirai~

       Šukutes nuplauname, nusausiname, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir šafranu. Morkas ir cukinijas supjaustome mažais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir gabalėlį sviesto. Pirma suberiame ir pakepame daržoves, pagardiname druska, krapais, įspaudžiame česnako skiltelę. Kai daržovės suminkštės, išimame kiaurasamčiu ir atidedame į lėkštę. Tada kepame šukutes - jos iškepa taip pat greitai kaip ir žuvis, po kelias minutes iš abiejų pusių. Tiekiame su virtais ryžiais ir keptomis daržovėmis.

2016 m. gruodžio 23 d., penktadienis

Rizotas su vištiena ir moliūgu



Reikės:
Vištienos krūtinėlė 1/2 vnt.
Moliūgo gabalėlis (obuolio dydžio)
Svogūnai 1 vnt.
Ryžiai 10 v.š.
Sviestas 2 v.š.
Česnakas 2 sk.
Vištienos prieskoniai~
Krapai, bazilikai~
Daržovių sultinio 1 kub.
Aliejus~
Druska, pipirai~
Tarkuotas "Džiugo" sūris 4 v.š. 

       Vištieną supjaustome kuo smulkesniais gabalėliais, įtriname prieskoniais ir kepame ant šlakelio aliejaus ir šaukšto sviesto. Kai truputį apkepa, sudedame smulkintus svogūnus, Kai suminkštės sudedame mažais gabaliukais pjaustytus moliūgus. Uždengę patroškiname, įspaudžiame česnako, krapų, bazilikų. Sudedame ryžius, druskos, pipirų, permaišome. Užpilame porą samtelių daržovių sultinio ir verdame ant vidutinės ugnies vis pamaišant. Po truputį vis įpilame sultinio ir maišome, kol rizotas gerai išsitroškins ir taps kreminis. Pagardiname tarkuotu sūriu ir nukeliame nuo ugnies.  


2016 m. gruodžio 21 d., trečiadienis

Keptos cukinijų riekelės su tuno salotomis



Cukinijos tešloje:
Cukinijos 2 vnt. (mažos)
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

Tuno salotos:
Tunas sūryme1 ind.
Kiaušiniai virti 1 vnt.
Agurkai 1 vnt.
Majonezas 1 v.š.
Druska,juodieji pipirai~

       Iš miltų, kiaušinio ir trupučio vandens sumaišome blynų tešlą. Dedame druskos, pipirųir merkiame cukinijų riekeles (pjaustytas gana storai). Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame cukinijų riekeles iš abiejų pusių. 
       Tuną gerai nusunkiame, sumaišome su smulkiai pjaustytu agurku kiaušiniu, majonezu, druska, pipirais. Dedame į lėkštę keptus cukinijų griežinėlius ir ant viršaus - po šaukštą tuno salotų.


2016 m. gruodžio 19 d., pirmadienis

Itališka vištiena Pizzaiola



       Šiandien labai lengvas ir greitai paruošiamas patiekalas - vištiena kepta itališkai, su pomidorais ir mocarela.

Reikės:
Vištienos filė 600 g
Mocarela 125 g
Pomidorai vyšniniai 100 g
Raudonėlis~
Česnakas 1 sk.
Druska, pipirai~
Aliejus

       Vištieną supjaustome gabalėliais, pagardiname druska, pipirais ir raudonėliu. Kepame aliejuje, kol gražiai pagels. Įspaudžiame česnako skiltelę. Tada sudedame pomidoriukus ir dar pakepame kelias minutes. Pabaigoje sudedame kubeliais pjaustytą mocarelą ir uždengiame dangčiu. Kai sūris išsilydys - patiekalas paruoštas.
       Recepto šaltinis - Rita in the Italian Kitchen.




2016 m. gruodžio 16 d., penktadienis

Baklažanai užkepti su maltos mėsos ir sūrio padažu



       Baklažanai Bolognese :) ... Tokį patiekalą neseniai valgiau Kretoje, nežinau kaip jis vadinasi, tiesiog vieną kartą juos patiekė mūsų viešbutyje per vakarienę. Man be galo patiko, nusprendžiau kažką panašaus sukurti pati namuose. Beje, mano vyras nemėgsta baklažanų todėl tokiu pačiu principu supjausčiau keletą bulvių riekelėmis ir kartu iškepiau.

Reikės:
Malta jautiena 300 g
Baklažanai 2 vnt. (arba 1 baklažanas + 3 bulvės)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Maltos saldžiosios paprikos~
Čiobreliai~
Pomidorų pasta 2 v.š
Aštrus pomidorų padažas 2 v.š.
Grietinė 1 v.š.
Miltai 1 a.š.
Parmezano sūris 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Aliejų įkaitiname keptuvėje ir apkepame smulkintus svogūnus su  smulkiai pjaustytais česnakais. Sudedame mėsos faršą ir kepame, pagardiname druska ir prieskoniais. Paskui įmaišome pomidorų pastą, padažą, grietinę. Aš dar sutirštinau miltais su šlakeliu sultinio, kad padažas būtų klampus. Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome tarkuotą sūrį.
      Kol kepa faršas, pasiruošiame daržoves - baklažanus supjaustome storomis riekelėmis, pabarstome druska, palaikome 10 min. kol išsiskirs sultys ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Bulves supjausčiau storomis riekelėmis ir 5 minutėms įmečiau į verdantį pasūdytą vandenį, paskui nukošiame ir gerai nusausiname.
       Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi ir pašlakstome aliejumi. Dedame daržovių riekeles, ant jų šaukštu dedame mėsos įdarą. Kepame 180 C orkaitėje 25-30 min.
        P.S. Ateičiai dar man kilo tokia idėja, kad nepamaišytų įterpti po griežinėlį pomidoro...



2016 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

Falafeliai



        Šiandien labai populiarus receptas - maltinukai iš avinžirnių - stebiuosi, kaip aš jo neišbandžiau anksčiau :) Falafelių receptų yra daugybė, kai kas daro iš konservuotų avinžirnių, aš kepiau iš virtų. Teisingiausias būdas yra pernakt išmirkytus avinžirnius sumalti kombainu ir, pridėjus prieskonių, gruzdinti aliejuje.

Reikės:
Avinžirniai 200 g
Svogūnai 1/2 vnt.
Česnakas 3 sk.
Citrinos sultys 2 v.š.
Petražolės 2 saujos
Paprikos, čili, kuminas, karis~
Druska, juodieji pipirai~
Miltai 1 v.š.
Soda 1/2 a.š.
Aliejus kepimui~

       Avinžirnius užmerkiame 12-24 val. Paskui aš juos išviriau, bet nebūtina. Gerai nusunkiame, sudedame smulkintus svogūnus, česnaką, prieskonius, žoleles, citrinos sultis, miltus ir sodą. Kombainu susmulkiname viską iki smulkių trupinių, bet ne tyrės. Formuojame apvalius kukulius, paspaudžiame plokščiai, kad gautume blynukus ir kepame gerai įkaitintame aliejuje. Į keptuvę aš pyliau daug aliejaus, kad būtų maždaug iki pusės apsemti, kai kas verda aliejuje pilnai apsemtus. Skanaus!




2016 m. gruodžio 12 d., pirmadienis

Agurkinė sriuba su frikadelėmis



Reikės:
Malta jautiena 300 g
Perlinės kruopos 1/2 st.
Svogūnai 1/2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Rauginti agurkai 4 vnt. (mano buvo mažiukai)
Bulvės 1 vnt. (didelė)
Druska, juodieji pipirai~
Krapai, bazilikai~
Lauro lapai 2 vnt.
Aliejus~

       Mėsos faršą suminkome su druska, pipirais, krapais, bazilikais. Šlapiomis rankomis formuojame mažučius kukulius ir dedame į pasūdytą verdantį vandenį. Kartu įmetame lauro lapelius, paverdame 10 min.
       Dideliame puode įkaitiname truputį aliejaus, apkepame smulkintus svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, dedame stambiai tarkuotas morkas ir smulkintus agurkus. Pakepame, užpilame stikline vandens. Bulves supjaustome kubeliais. Dedame į sriubą bulves, virtas perlines kruopas, sudedame mėsos kukulius. Sultinį, kuriame virė kukuliai perkošiame ir norimą kiekį supilame į sriubą - aš pilu dalį sultinio, dalį vandens lygiomis dalimis. Pasūdome pagal skonį druska, pagardiname pipirais, kad būtų daugiau rūgštelės, įpilame truputį marinato iš agurkų stiklainio. Tiekiame su grietine ir juoda duona.


2016 m. gruodžio 9 d., penktadienis

Avižinė košė su karamelizuotu čili bananu



       Iš pačio ryto - šiek tiek egzotikos. Bananas apkeptas su čili pipirais, cinamonu, sezamu ir ruduoju cukrumi - kaip jis čia tiko!!! Jeigu vis dėlto čili nuo ryto jus šiek tiek baugina, manau labai skanu būtų dėti vietoj čili - kvapiųjų pipirų.

Reikės:
Avižiniai dribsniai 3 v.š.
Pienas 100 ml
Druska, cukrus - žiupsnelį

Pagardui:
Bananai 1 vnt.
Sviestas 1 v.š.
Sezamo sėklos 1 v.š.
Rudas cukrus 1 a.š.
Cinamonas, čili arba kvapieji pipirai~

        Avižinę košę išverdame kaip įprastai. Aš visada verdu su pienu ir vandeniu, santykiu 1:1. Pagardiname druska ir cukrumi. Bananą supjaustome išilgai ir perpus. Mažoje keptuvėje išlydome gabalėlį sviesto, dedame bananus, sezamus, beriame prieskonius. Kepame kelias minutes, pavartome bananą, kad iš visų pusių apgaubtų prieskoniai ir tirštas padažas. Dedame į lėkštes košę, ant viršaus - bananus, galima papuošti šviežiomis uogomis.
        Recepto idėja - Aštriai saldu.



2016 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

Kiaulienos troškinys su perlinėmis kruopomis



Reikės:
Kiaulienos išpjova 1 vnt.
Perlinės kruopos 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 1 vnt.
Poro gabaliukas (1/2 baltosios dalies)
Česnakas 2 sk.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Pomidorų padažas2 v.š.
Čiobreliai, mairūnai~
Kaukazietiški prieskoniai~
Druska, juodieji pipirai`
Aliejus~

       Perlines kruopas išverdame. Mėsą supjaustome mažais gabalėliais, įtriname prieskoniais ir apskrudiname keptuvėje. Kai apkeps, sudedame svogūnus ir porus. Vėliau dedame pjaustytas arba stambiai tarkuotas morkas, pomidorų pastą ir padažą. Įpilame truputį vandens. Sudedame smulkintas bulves ir perlines kruopas. Troškiname uždengę ant vidutinės ugnies, kol bulvės suminkštės. Pagardiname druska, pipirais. Tiekiame su šviežių daržovių salotomis - skaniausia visokios tradicinės lietuviškos, pvz. burokėlių arba morkų, mes valgėme su kopūstų salotomis.


2016 m. gruodžio 5 d., pirmadienis

Trinta avinžirnių ir daržovių sriuba



       Labai švelni ir kreminė sriuba. Jeigu mėgstate humusą, tai ši sriuba irgi labai patiks.

Reikės:
Avinžirniai virti 250 ml
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Bulvės 1 vnt.
Žiediniai kopūstai 1/2 vnt.
Poro gabaliukas (1/2 baltos dalies)
Česnakas 2 sk.
Druska, juodieji pipirai~
Daržovių sultinys 1 kubelis

       Smulkintus svogūnus ir porus apkepiname dideliame puode su trupučiu aliejaus. Sudedame pjaustytas morkas, trumpai apkepame ir viską užpilame vandeniu. Įdedame druskos, pipirų ir sultinio kubelį. Kai užvirs - sudedame pjaustytas bulves, paskui žiedinius kopūstus. Galiausiai suverčiame avinžirnius ir verdame, kol daržovės suminkštės (10-15 min.). Nukeliame nuo ugnies ir sutriname blenderiu.