2016 m. lapkričio 14 d., pirmadienis

"Minestrone" sriuba



Reikės:
Virtos pupelės 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Morkos 1 vnt.
Cukinijos 1 vnt. maža
Bulvės 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Pomidorai 2 vnt.
Makaronai 1 st.(nevirtų)
Druska, juodieji pipirai~
Raudonėlis~
Alyvuogių aliejus~

        Dideliame puode įkaitiname truputį aliejaus ir apkepame smulkintus svogūnus ir salierus. Sudedame kubeliais pjaustytas morkas, šiek tiek apkepame. Tada užpilame viską vandeniu. Suberiame virtas pupeles ir bulves. Pomidorą nuplikome, nulupame, supjaustome kubeliais ir sudedame į sriubą. Galiausiai sudedame kubeliais supjaustytą cukiniją. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliu, įspaudžiame česnako skilteles. Makaronus išverdame atskirai. Dedame į lėkštes makaronų, užpilame daržovių sriuba ir tiekiame su grietine ir/ar pesto padažu. 
   

2016 m. lapkričio 11 d., penktadienis

Balandėliai



       Labai mėgstu balandėlius, tačiau namuose ne dažnai prisiruošiu juos gaminti, gal tik kokį kartą metuose... Kiekviena šeimininkė turi savų paslapčių, kaip juos pagaminti, parašysiu kaip darau aš.

12 vnt. reikės:
Kopūstas didelis 1 vnt.
Malta mėsa 500 g (imu perpus kiaulieną su jautiena)
Virti ryžiai 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Lauro lapai 3-4 vnt.
Vištienos sultinio 1 kubelis
Grietinė 2 v.š.
Pomidorų pasta 1 v.š.
Miltai 1 v.š.

       Kopūsto kietkotį išpjauname. Dideliame puode užviriname sūdyto vandens ir į jį panardiname kopūstą. Po kelių minučių apverčiame - kad lapai iš abiejų pusių apvirtų. Tada atsargiai išimame su 2 šakutėm ir nulupame kelis suminkštėjusius lapus. Vėl dedame kopūstą į verdantį vandenį - ir taip, kol nulupsime 12 didelių gražių lapų. Tada išpjauname ant kiekvieno lapo kietąją dalį (tokį trikampiuką) ir dedame po šaukštą įdaro. Gražiai susukame balandėlius.
            Įdarui maltą mėsą sumaišome su kiaušiniu, druska, pipirais ir virtais ryžiais. Įdarytus balandėlius glaustai sudedame į didelį puodą, išklotą svogūnų ir morkų griežinėliais. Užpilame sultiniu, kuriame virė kopūstas, įdedame lauro lapų ir vištienos sultinio kubelį. Sultinys turi pilnai apsemti balandėlius. Troškiname 45 min. ant vidutinės ugnies. Prieš pabaigą sutirštiname padažą: porą šaukštų grietinės puodelyje sumaišome su šaukštu pomidorų pastos ir šaukštu miltų. Atskiedžiame puodeliu sultinio (iš puodo, arba jei dar turite likusio nuo kopūsto) ir supilame ant balandėlių. Tiekiame su virtomis bulvėmis ir grietine.


2016 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Pupelių karis



Reikės:
Pupelės baltosios 1,5 st.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Geltonos paprikos 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Bulvės 1 vnt.
Sviestas 2 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Bazilikai, krapai~
Karis, maltos saldžiosios paprikos
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Pupeles užmerkiame nakčiai. Kitą dieną išverdame 40 min. nesūdytame vandenyje. Gilioje keptuvėje ant šlakelio aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus, tarkuotą morką ir papriką. Beriame raudonus prieskonius ir pomidorų pastą. Pomidorus nuplikome, nulupame ir supjaustome kubeliais. Sudedame į keptuvę ir patroškiname. Paskui sudedame stambiai tarkuotą bulvę ir nusunktas pupeles. Gausiai pagardiname druska, pipirais, beriame žoleles, įdedame sviesto. Troškiname, vis įpilant truputį vandens, kol bulvės "paleis" krakmolą ir troškinys sutirštės. Pabaigoje įspaudžiame česnako.      
       Tiekiame su ryžiais ir salotomis. Mes valgėme su agurkų-fetos salotomis: agurkų griežinėlius pagardiname šaukštu graikiško jogurto, patrupiname fetos ir krapų.



2016 m. lapkričio 7 d., pirmadienis

Turkiška lęšių ir ryžių sriuba


       Gaminau kasdienišką sriubą, nieko gero nesitikėjau, recepto idėją  nusižiūrėjau iš Youtube, bet originalų receptą smarkiai pakeičiau pagal save ir išėjo nuostabiai gera sriuba... Pati skaniausia iš visų lęšinių sriubų, kurias gaminau iki šiol - įtraukiu į nuolatinį savo sriubų repertuarą :)

Reikės:
Lęšiai 1 st.
Ryžiai 4 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Vištienos sultinys 750 ml
Pomidorų pasta 2 v.š.
Česnakas 2 sk.
Džiovinti krapai ir petražolės~
Maltos aitriosios paprikos~
Druska, juodieji pipirai~

       Lęšius ir ryžius apverdame sūdytame vandenyje, kol bus beveik išvirę (pirma sudėjau lęšius, paskui ten pat sudėjau ryžius). Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname smulkintus svogūnus. Tada sudedame stambiai sutarkuotas morkas ir pomidorų pastą. Pakepiname, kol suminkštės ir užpilame sultiniu (originaliame recepte siūloma vandeniu, bet aš turėjau sultinio su kaulu, nuo kurio dar šiek tiek nugramdžiau vištienos). Sudedame mažais kubeliais pjaustytas bulves. Kai užvirs - sudedame nusunktus lęšius ir ryžius. Jeigu trūksta skysčio - įpilame vandens. Pagardiname viską druska, pipirais, čili ir prieskoninėmis žolelėmis, įspaudžiame česnako skilteles. Dar šiek tiek paverdame, kol bulvės suminkštės. Galima šią sriubą ir sutrinti blenderiu, bet man patiko palikti taip. Tiekiame su grietine.
       Recepto idėja čia.


2016 m. lapkričio 4 d., penktadienis

Morkų pyragas su maskarponės kremu



      Minkštas ir kvapnus pyragas su maskarponės kremu. Be kremo, irgi būtų labai skanus, tik atrodytų taip kasdieniškai... Galima kepti keksiukus, bet aš paėmiau didžiausią 28 cm formą - man kažkaip pasirodė, kad tešlos kiekis be galo didelis, bet pyragas išėjo gan neaukštas, todėl būtų tilpęs ir į mažesnę kepimo formą. 

Reikės: (1 stiklinė - 250 ml)
Tarkuotos morkos 3 st. (maždaug 4 didelės morkos)
Kiaušiniai 4 vnt.
Augalinis aliejus 1 1/4 st.
Cukrus 3/4 st.
Miltai 2 st.
Druska 1 a.š.
Kepimo soda 2 a.š.
Cinamonas, imbieras, muskatas - po 1 a.š.
Graikiniai riešutai 1 st.

Kremui:
Maskarponė 250 g
Grietinėlė 35 proc. 200 g
Cukrus 3 v.š.

      Morkas smulkiai sutarkuojame, aš sutarkavau rankomis per smulkią tarką (kažkada skaičiau patarimą, jei morkos labai sultingos - išspaudžiame sultis ir išgeriame, o pyragui naudojame tik tarkius). Sumaišome su kiaušiniais, cukrumi ir aliejumi. Miltus atskirame dubenyje sumaišome su kepimo soda ir prieskoniais. Įmaišome į tešlą. Galiausiai suberiame sukapotus riešutus. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi (jei nenaudosite popieriaus, tada patepame riebalais). Kepame 180 C orkaitėje 40-50 min.
       Pyragą pilnai atvėsiname. Grietinėlę mikseriu standžiai išplakame su cukrumi. tada atsargiai mentele įmaišome maskarponę ir aptepame pyragą.
       Kitas kremo variantas: indelį kreminio sūrelio (pvz. Philadelphia) sumaišyti su minkštu sviestu (apie 80 g) ir keliais šaukštais cukraus. Toks kremas bus riebesnis, bet kietesnis, tinkamas dekoruoti su konditeriniu švirkštu ir aš tokį rinkčiausi keksiukams puošti.
       Recepto šaltinis - Vaikai-vanile.blogspot.lt.




2016 m. lapkričio 2 d., trečiadienis

Turkiški maltinukai su bulvėmis



     Kažkas naujo mano repertuare :) Niekada nebuvau kepusi maltinukų keraminėje formoje, bet pabadžiau ir patiko. Labai skanūs ir minkšti, nesuskrudę taip, kaip kepant ant skardos, bet ir ne tas pats, kas troškinti keptuvėje. 

Reikės:
Malta mėsa 1,2 kg (ėmiau kalakutieną perpus maišytą su jautiena)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Prieskoninės žolelės, geriau šviežios (krapai, petražolės, bazilikai, čiobreliai)~
Pomidorų pasta 1 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Pomidorai 2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bulvės 5 vnt.

       Mėsos faršą sumaišome su tarkuotu svogūnu (aš susmulkinau kombainu), druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, džiūvėsėliais ir išspaustu česnaku. Suminkome ir šlapiomis rankomis formuojame mažus kukuliukus - tada juos suspaudžiame plokščiai, kaip blynelius. Bulves nulupame ir supjaustome griežinėliais (į 5 griežinėlius kiekvieną bulvę). Išdėliojame maltinukus paeiliui su bulvėmis į kepimo indą, pašlakstytą aliejumi. Tarpuose pridėliojame paprikų ir pomidorų skiltelių (aš turėjau tik mažiukus vyšninius pomidorus, tai nesmulkinau). Mažame indelyje sumaišome pomidorų pastą su trupučiu druskos ir pipirų. Palaipsniui maišant supilame puodelį karšto vandens. Gautu padažu užpilame maltinukus ir bulves. Kepame 200 C orkaitėje 50 min. 
       Recepto šaltinis - Easy Turkish Recipes.


2016 m. spalio 31 d., pirmadienis

Kepti sumuštiniai


       Čia jau turbūt lietuviška užstalės klasika :))) Bet viename forume radau įdomesnį keptų sumuštinių receptą, išbandžiau ir labai patiko.

Reikės:
Forminė sumušinių duona 1/2 pak.
Vištienos dešra 100 g
Fermentinis sūris 100 g
Marinuoti kornišonai 10 vnt. 
Alyvuogės (žalios ar juodos) sauja
Paprikos 1/2 vnt.
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Majonezas 2 v.š.
Garstyčio 2 a.š.
Juodieji pipirai, picos prieskoniai~

       Dešrą ir sūrį sutarkuojame, daržoves smulkiai supjaustome. Viską pagardiname prieskoniais, pipirais ir sumaišome su majonezu bei garstyčiomis. Kepimo skardą glaustai išklojame kvadratinės duonos riekelėmis (perpjoviau pusiau), ant viršaus paskleidžiame įdarą ir kepame 190 C orkaitėje apie 15-20 min. (kol duona paskrus, o sūris išsilydys).
       Receptą radau forume Mūsų mažyliai .

2016 m. spalio 28 d., penktadienis

Itališkos brusketos su vytintu kumpiu ir mocarela



      Genialumas slypi paprastume, svarbiausia turėti kepaliuką šviežios minkštos čiabatos ir dar šį bei tą... Receptas nieko įmantraus, visai paprasti, bet labai skanūs susmuštinukai užkandai prie vyno taurės.

Reikės:
Čiabatos duona 1 kepaliukas (nepilną sunaudojau)
Vytinto kumpio 80 g
Mocarela 1 rutuliukas
Rukolos lapeliai
Saulėje džiovinti pomidorai 4 vnt.
Sveistas ~

       Duonos reikeles aptepame sviestu, ant viršaus gražiai pavingiuojame kumpio griežinėlius. Mocarelą gerai nuspaudžiame, aš dar padedu pagulėti sausai ant lėkštelės, kol pasiruošiu visus produktus. Ant kiekvieno sumuštinuko uždedame po riekelę mocarelos, papuošiame rukolos lapeliais ir džiovintų pomidorų juostelėmis.


2016 m. spalio 26 d., trečiadienis

Kalakutienos zuikis su ryžiais



       Pirmą kartą kepiau apvalų zuikį folijoje ir jis man žymiai labiau patiko, negu įprastinis keptas pailgoje skardelėje. Nurodyto produktų kiekio man gavosi per daug (28 cm skardelei), tad išėjo dar vienas mažas zuikutis, kurį iškepiau suvyniotą į foliją :)

Reikės:
Malta kalakutiena 650 g
Malta kiauliena 350 g
Ryžiai (virti) 5-6 v.š. 
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 8 v.š. (arba sudžiūvus bandelė)
Pienas 100 ml
Pomidorų padažas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Malta kalendra, bazilikai, kvapieji pipirai, karis~
Aliejus~
Tarkuotas sūris 50 g (dėjau "Džiugą", bet gali būti fermentinis)
Aptepimui: pomidorų padažas+majonezas

       Svogūną smulkiai supjaustome, morką smulkiai sutarkuojame ir apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus. Į mėsos faršą įmaišome kiaušinį, apkeptas daržoves, įspaudžiame česnako, beriame prieskonių. Supilame pieną, džiūvėsėlius, pomidorų padažą ir galiausiai sudedame ryžius. Suminkome apvalų zuikį arba kepame pailgoje formoje, pateptoje aliejumi 200 C orkaitėje 1 val. Paviršių galima aptepti dar vienu šaukštu pomidorų padažo, sumaišyto su majonezu (prieš kišant į orkaitę). Pabaigoje zuikį apibarstome tarkuotu sūriu ir kepame dar 10 min.
       Recepto šaltinis - AJ receptai.

2016 m. spalio 24 d., pirmadienis

Daržovių sriuba su Tortellini virtinukais



       Šios sriubos pagrindas - skanus ir tikras vištienos sultinys. Jis man liko nuo visai kito patiekalo, ir šiaip nebesikartosiu, kaip verdu sultinį - nes jau tikrai daug kartų esu tai rašiusi... 

Reikės:
Vištienos sultinys 1,2 l
Tortellini su kumpiu ir sūriu 250 g (pvz. Agnesi)
Šaldytų daržovių rinkinys 250 g (ėmiau Hortex su morkom, žirneliais, kalafiorais, Briuselio kopūstais ir šparaginėm pupelėm)
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Druska, pipirai~
Karis 1 a.š.
Petražolės, krapai~

       Tortellini išverdame sūdytame vandenyje. Svogūną susmulkiname ir puode lengvai apkepiname su trupučiu aliejaus. Suberiame daržoves, minutėlę pakepame, įspaudžiame česnako ir užpilame karštu sultiniu. Pridengiame ir verdame ant mažos ugnies, kol daržovės suminkštės. Pagardiname, jeigu reikia druska ir pipirais. Dar geresnei spalvai (ir skoniui) įberiame kario. Sudedame nukoštus virtinukus ir apibarstome kapotomis žolelėmis. 


2016 m. spalio 21 d., penktadienis

Nekeptas meduolinis pyragas




       Praeitą kartą šį desertą dariau prieš 1,5 metų ir nutiko nuostabi istorija. Ėjo paskutinės mano nėštumo savaitės, štai kartą galvoju paruošiu pyragą savaitgaliui, pasilepinsime su namiškiais... Iš vakaro užmaišiau, o kitą rytą netikėtai išskubėjome į gimdymo namus. Šį receptą radau Viktorijos tinklaraštyje, ji rašė, kad išlaikė pyragą šaldytuve 1,5 paros - po tiek laiko buvo itin skanus. Taigi, maniškis netyčia išstovėjo 2 paras, nes per visą sumaištį jį visi pamiršo... Aš grįžau namo po 2 dienų su mūsų naujagime, kurią pavadinome Medute. Ne dėl pyrago aišku tokį vardą išrinkome - jau buvome sugalvoję taip iš anksto, tiesiog smagus sutapimas, kad mūsų Meduolis pasirinkto ateiti ta proga, kai tik paruošiau meduolinį pyragą :))

Reikės:
Meduoliai šokoladiniai 500 g
Grietinė 40 proc. 500 g
Cukraus pudra 3-4 v.š.
Bananai 3 vnt.

       Meduolius sutrupiname kombainu. Grietinę išsukame su cukraus pudra, įpjaustome bananų gabalėlius. Į stiklinį indą sudedame pusę trupinių, pilame kremą ir viską užbarstome likusiais trupiniais. Uždengiame plėvele ir statome į šaldytuvą ~1 parai. 


2016 m. spalio 19 d., trečiadienis

Žiedinių kopūstų salotos su kukurūzais ir razinomis


Reikės:
Žiediniai kopūstai 1,5 vnt.
Kiaušiniai 3 vnt.
Konservuoti kukurūzai 1 ind.
Razinos sauja
Žemės riešutai sauja
Majonezas 4 v.š. 
Druska, juodieji pipirai~

       Kalafijorus išskirstome žiedynais ir išverdame sūdytame vandenyje. Razinas užpilame karštu vandeniu ir paliekame trumpam išbrinkti. Kiaušinius kietai išverdame, supjaustome. Virtus kalafijorus taip pat dar pasmulkiname, suberiame kukurūzus, riešutus, razinas ir viską sumaišome su majonezu. Pagardiname druska ir pipirais. 
       Galima patiekti žaliuose Iceberg salotų lapuose.
       Recepto idėja - Mamyčių klubas.



2016 m. spalio 18 d., antradienis

Purus biskvitas




        Atradau minkšto ir puraus biskvito receptą - juo šiandien ir dalinuosi. Skanus jau ir pats biskvitas, pertepimą galite daryti kokį tik norite, aš šį kartą panaudojau vaikiškam princesės tortui  - gaminau tokį patį "Barbie" tortą kaip ir pernai (princesės tortui reikia imti dvigubą kiekį produktų).

24 cm biskvitui: (*stiklinė - 250 ml)
Kiaušiniai 4 vnt. 
Cukrus 1 st. 
Miltai 1 st.
Vanilinis cukrus~ 
Druska žiupsnelis

       Kiaušinių baltymus atskiriame nuo tryniių ir gerai išplakame su žiupsneliu druskos (lėtu režimu). Kai baltymai pradeda standėti, po truputį pilame cukrų. Toliau, neišjungdami mikserio, po truputį supilame trynius ir galiausiai įmaišome miltus. Kepimo formą gerai ištepame riebalais (aš dar papildomai išklojau kepimo popieriumi), supilame tešlą ir kepame 180 C orkaitėje 30-40 min. (stebėdami, bet nedarinėdami orkaitės durelių). Paliekame biskvitą pilnai atvėsti, tada išimame iš formos ir perpjauname į 2 ar 3 dalis, priklausomai nuo šeimininkės įgūdžių. Dabar aš jau supjaustau dideliu aštriu peiliu, bet anksčiau kai buvau pradedanti šeimininkė naudodavau siūlo triuką - t.y. apjuosiame torto pagrindą siūlu (plonu, skirtu siuvimui), sukryžiuojame ir traukiame siūlą į priešingas puses, kol perpjausime biskvitą. 
       Recepto idėja - 5 braškės.




2016 m. spalio 17 d., pirmadienis

Vištienos troškinys su kopūstais



       Aš gaminau su šviežiais kopūstais, bet ne mažiau skanu būtų ir su raugintais. Toks paprastas, naminis troškinys, sriuba ir karštas patiekalas - du viename...

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Žiediniai kopūstai, žiedynais 1 st. (ėmiau šaldytus)
Švieži kopūstai, pjaustyti 1 st.
Česnakas 3 sk.
Sviesto gabalėlis
Krapai, lauro lapai
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus~

       Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame smulkintus svogūnus. Kai svogūnai suminkštės, suberiame kubeliais pjaustytas morkas. Kai morkos apkeps, sudedame mažais kubeliais pjaustytą vištieną. Pagardiname druska, pipirais, krapais, įspaudžiame česnako skilteles. Kai vištiena apkeps, suberiame kubeliais pjaustytas bulves. Įdedame lauro lapelių, užpilame trupučiu vandens, uždengiame ir troškiname dar 5 min. Tada suberiame plonais šiaudeliais pjaustytus kopūstus ir žiedynais išskirstytus kalafiorus. Dar patroškiname kol visos daržovės bus minkštos ir patiekiame su grietine.
       Receptą radau čia.


2016 m. spalio 14 d., penktadienis

Česnakinės krevetės svieste



        Pats skaniausias būdas iškepti krevetes. Čia toks bazinis receptas, tinkantis visiems atvejams. Aš perku krevetes su galvomis (dažniausiai per akcijas), prisikepu jų ir paskui laikau šaldytuve sandariame indelyje, ir mėgaujuosi kiekvieną dieną, kol visas sunaudoju... Jomis galima skaninti salotas, trintas sriubas arba tiesiog - valgyti karštas su šviežiu prancūzišku batonu. 

Reikės:
Krevetės su galvomis 300 g
Česnakas 3 sk.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Sviestas 1,5 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Čili pipirai~ (jeigu mėgstate)
Šviežios petražolės, krapai~

       Krevetes nuplauname, nuplėšiame galvas. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir jame apkepame pasmulkintus česnakus (nelabai smulkiai). Kai tik česnakai paskleis aromatą ir gražiai pagels (ne paruduos), išimame juos iš keptuvės ir atidedame. Suberiame krevetes, pagardiname druska, pipirais, čili ir kepame vis pamaišydami. Prieš baigiant kepti įdedame gabalėlį sviesto, sudedame atgal česnakus, dar minutėlę pakepiname ir užberiame kapotų žolelių. 



2016 m. spalio 12 d., trečiadienis

Avokadų ir mangų sluoksniuotis su dribsniais



       Labai greitas, labai lengvas ir sveikas desertas arba užkandis.

2 porcijoms:
Avokadas  1 vnt.
Mangas 1 vnt.
Vanilinis jogurtas 4 v.š.
Sėlenų dribsniai 4 v.š.
Migdolai 10 vnt.

       Avokadą ir mangą supjaustome kubeliais. Sluoksniuojame desertiniuose indeliuose kartu su dribsniais ir vaniliniu jogurtu. Migdolus sukapojame peiliu ir užbarstome paruoštus sluoksniuočius.

2016 m. spalio 10 d., pirmadienis

Traški menkės filė su keptomis daržovėmis



       Kepiau iš šaldytos žuvies, t.y. ėmiau 700 g pakuotę, bet taip skaniai gavosi, kad pati viena suvalgiau bent pusę šio patiekalo :))) Jeigu gaminčiau pilnai 4 asm. šeimai, tai, manau, reikėtų imti 2 tokias pakuotes. Labai skanūs menkių gabalėliai su traškia plutele - šįkart pavolioti kukurūzų kruopose, bet galimi ir kiti plutelės varijantai, pvz. manų kruopos perpus sumaišytos su džiūvėsėliais.

Reikės:
Menkių filė 700 g (geriau šviežia)
Karis 1 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Kiaušiniai 1 vnt.
Kukurūzų kruopos 6 v.š.
Aliejus kepimui

Garnyrui:
Morkos 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Cukinija 1 vnt.
Česnakas 3 sk.
Druska, krapai, petražolės~
Sviesto gabaliukas

       Žuvį gausiai įtriname kariu, malta paprika, druska ir pipirais. Paliekame trumpam pasimarinuoti (kol supjaustysime daržoves). Tada gerai įkaitiname keptuvėje aliejų (gausiai), merkiame žuvies gabalėlius į kiaušinio plakinį, tada - į kukurūzų kruopas ir kepame, kol gražiai apskrus.
       Garnyrui morkas supjaustome šiaudeliais ir apkepiname ant šlakelio aliejaus (antroje keptuvėje). Paskui dedame pusžiedžiais supjaustytus porus. Dar šiek tiek pakepame ir sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas. Galiausiai sudedame cukiniją, pjaustytą juostelėmis (arba suskustą juostelėmis) ir česnaką (taip pat juostelėmis). Įmetame gabaliuką sviesto, pasūdome. Kepame tik kol daržovės suminkštės. Pabaigoje dar galima pašlakstyti balzamiko actu, bet aš nedėjau.
       Recepto šaltinis - Mamyčių klubas.


2016 m. spalio 7 d., penktadienis

Sumuštinis su avokadu ir rikota


       Man kažkokia rikotos manija - negaliu praeiti prekybos centre pro sūrių lentyną, nepasiėmusi dar vienos rikotos :))) Kai nebežinojau, ką čia dar gero su ja pagaminus, panaršiau Pinterest puslapyje ir radau dar keletą įdomių receptų idėjų.

1 porcijai:
Ruginė duona 1 riekė (ėmiau Ekologišką tamsią)
Rikota 2 v.š.
Avokadai 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 3 vnt.
Raudono svogūno ~
Druska, juodieji pipirai~
Bazilikas~

       Aš duoną šiek tiek paskrudinau ir aptepiau sviestu. Ant duonos tepame rikotą, pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais. Avokadą nulupame, supjaustome labai siauromis plokštelėmis ir paskleidžiame ant sumuštinio. Dedame šiek tiek raudono svogūno, papjaustyto labai plonais šiaudeliais ir vyšninių pomidorų puselių. Aišku, čia labai tinka baziliko lapeliai, pagal norą dar galima užspausti citrinos sulčių. Labai labai skanu!
       Recepto idėja - Jamie Oliver, radau Pinterest puslapyje.



2016 m. spalio 5 d., trečiadienis

Rizotas su cukinija ir krevetėmis



Ryžiai 300 ml
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Cukinijos 1 vnt. (maža)
Krevetės 12 vnt. (didelės)
Daržovių sultinio 500 ml
Sviestas 2 v.š.
Šafranas žiupsnelis
Karis, čili ~
Druska, juodieji pipirai~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname keptuvėje su trupučiu aliejaus ir gabalėliu sviesto (1 šaukštu). Suberiame ryžius, išmaišome ir, kai jau pradės kibti prie dugno, įpilame truputį sultinio. Pagardiname druska, pipirais. Pamaišome, kepame, kol sultinys išgaruos, įpilame dar samtį - troškiname, kol sunaudosime visą sultinį, o ryžiai bus išvirę. 
       Kitoje keptuvėje apkepiname krevetes su mėgiamais prieskoniais - aš dėjau česnako, čiili, šafrano, kario. Kai krevetės apkeps, suberiame pjaustytas cukinijas ir kartu apkepame porą minutėlių. Prieš baigiant troškintis rizotui sudedame krevetes su cukinijomis ir dar troškiname. Paragaujame, ar netrūksta druskos. Pabaigoje įmaišome likusį sviestą ir patiekiame.


2016 m. spalio 3 d., pirmadienis

Šparaginių pupelių salotos su pelėsiniu sūriu ir riešutais


 Reikės:
Salotų mišinys, sauja
Šparaginės pupelės 100 g
Raudonieji svogūnai 1/4 vnt.
Mėlynasis pelėsinis sūris 50 g
Graikiniai riešutai 6 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Druska,juodieji pipirai~

       Aliejų suplakame su balzamiko actu, įdedame druskos, įmaišome labai smulkiai pjaustytus svogūnus. Sumaišome užpilą su salotų lapais ir virtomis šparaginėmis pupelėmis. Pridedame kubeliais pjaustyto sūrio, riešutų, šviežiai maltų pipirų ir patiekiame.
     Salotų lapai čia nebūtini, gali būti puikiausios salotos vien iš šparaginių pupelių, bet aš įdėjau nes turėjau ir juos mėgstu...