2016 m. balandžio 30 d., šeštadienis

Pica su baklažanais ir kalakutiena


 

      Šiandien išbandžiau picos mišinį iš "Kauno grūdų".  Picos pagrindas gavosi minkštas, nors ir iškočiojau gana plonai. Kas labiausiai patiko - jam kildinti pakako vos 30 minučių. Šiaip jau eilinę savaitės dieną grįžus po darbo nesiimčiau gaminti picos arba kitų mielinių kepinių, nes tešlai iškilti reikia nemažai laiko ir minkymo (duonkepe nesinaudoju). O šitą mišinį - viens du, užmaišiau su šiltu vandeniu ir aliejumi. Kol tešla pakilo, per tą pusvalanduką pasiruošiau visus produktus įdarui, gerai įkaitinau orkaitę ir pašoviau. Beje, įdaras su baklažanais buvo visiška improvizacija, bet gavosi superinė kombinacija - antrąkart kepčiau užsimerkus ir nieko nekeisčiau :)

2-3 picoms reikės:
Mišinys picai 1 pak. ("Kauno grūdų" yra 470 g)
Alyvuogių aliejus 50 ml
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Rūkyta kalakutienos krūtinėlė 150 g
Tarkuotas "Džiugo" sūris 50 g
Mocarela 130 g
Alyvuogės sauja
Česnakas 2 sk.
Grietinė 4 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Raudonėliai~

       Į dubenį suberiame picos mišinį, užpilame puodeliu šilto vandens ir alyvuogių aliejumi. Išminkome, uždengiame plėvele ir paliekame šiltai 30 min., kad pakiltų.
       Per tą laiką pasiruošiame produktus įdarui. Baklažaną supjaustome griežinėliais, pabarstome druska, palaikome 10 min., kad ištrauktų kartumą. Tada nusausiname popieriniu rankšluosčiu, sudedame ant folija išklotos skardos. Pašlakstome aliejumi, juodaisiais pipirais ir kepame 180 C orkaitėje 15 min. Pomidorus ir kalakutieną supjaustome griežinėliais, alyvuoges - pusiau. Grietinę sumaišome su pomidorų pasta, įspaudžiame česnako, druskos ir išmaišome. Pakilusią tešlą dedame ant miltais pabarstyto stalo, perminkome ir iškočiojame į 2 didelius papločius (arba 3 mažesnes). Papločius dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi. 
       Abi picas aptepame česnakiniu padažu, ant viršaus išdėliojame pomidorus ir užbarstome Džiugo sūriu. Dedame baklažanus, kalakutieną, mocarelos kubelius ir alyvuoges. Pagardiname raudonėliais ir juodaisiais pipirais. Kepame 200 С orkaitėje 20-25 min.




2016 m. vasario 28 d., sekmadienis

Kalakutienos ir ryžių kukuliai pomidorų padaže


20 vnt. reikės:
Malta kalakutiena 700 g
Ryžiai virti 1 st.
Svogūnai 1 vnt.
Kiaušiniai 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Druska, juodieji pipirai ~
Rūkytos paprikos milteliai ~
Kajeno pipirai ~
Petražolės ~
Raudonėliai ~
Maltos saldžiosios paprikos~
Smulkinti pomidorai 400 g
Grietinėlė 100 ml
Vyno actas 1 a.š.

       Kalakutieną sumaišome su virtais ryžiais, įmušame kiaušinį ir suberiame prieskonius - druskos, pipirų, rūkytos paprikos, kajeno, petražolių, raudonėlio ir įspaudžiame česnako. Svogūną susmulkiname, apkepiname aliejuje ir suberiame į faršą. Šlapiomis rankomis formuojame kukuliukus, dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 200 C orkaitėje 15 minučių.
       Padažui supilame smulkintus pomidorus į didelį puodą, įpilame šiek tiek vandens (arba sultinio), grietinėlės, paskaniname druska, pipirais, maltomis paprikomis ir šaukšteliu acto. Išmaišome padažą ir kai užvirs, sudedame apkeptus kukulius. Paliekame troškintis ant žemos ugnies maždaug valandai - kol padažas sutirštės. Patiekiame su ryžiais arba bulvių koše.
       Recepto šaltinis - Food wishes.

2016 m. vasario 27 d., šeštadienis

Rusiški barščiai


       Kodėl rusiški? Tiesiog taip užvadinau, nes receptą radau rusiškame kanale. Bet labai laabai skanūs :)

Reikės:
Jautienos gabalėlis su kaulu (naudojau kulninę)
Prieskoninės daržovės sultiniui (salieras, morka, svogūnas)
Burokėliai 1 vnt. didelis
Kopūstai 1/4 vnt.
Bulvės 4 vnt.
Raudonos paprikos 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Actas 3 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Prieskoninės žolelės sultiniui (lauro lapai, petražolės)
Cukrus 1 a.š.

       Pirmiausia išsiverdame sultinį, aš viriau dieną prieš nes man taip buvo patogiau :). Užkaičiame didelį puodą vandens, dedame mėsos su kaulu, kai užverda - nugraibome putas. Sudedame prieskonines daržoves, druskos, prieskoninių žolelių ir viską verdame ant mažos ugnies 1 val. Tada sultinį perkošiame, mėsą atskirame nuo kaulo ir pasmulkiname.
       Vėl užkaičiame puodą su sultiniu, sudedame mėsą, įberiame pipirų. Kai užvirs - beriame kubeliais pjaustytas bulves ir šiaudeliais - kopūstus. Tuo metu keptuvėje ant aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus, morkas ir paprikos kubelius. Paskaniname druska, pomidorų pasta, kai daržovės apkeps - suverčiame į puodą. Tada apkepiname stambiai tarkuotą burokėlį. Iš iškart aplaistome actu, cukrumi ir druska. Kai burokėlis apkeps - taip pat suverčiame į sriubą. Pabaigoje įspaudžiame česnako skilteles ir suberiame kapotų žolelių (aš naudojau šaldytus krapus ir petražoles).
        Recepto šaltinis - Nataly Gorbatova.


2016 m. vasario 24 d., trečiadienis

Vištienos kepsnys su pesto, pomidorais ir traškia plutele



       Sultingas ir skanus kepsnys su traškia parmezano-džiūvėsėlių plutele. Man labai patiko :)

Reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1,5 vnt. (turėjau 3 puseles)
Pesto padažas 3 v.š.
Pomidorai 3 vnt.
Tarkuotas parmezanas 4 v.š.
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Česnakas 1 sk.
Alyvuogių aliejus
Druska, juodieji pipirai~

       Krūtinėlės puseles perpjauname į plonesnius kepsnelius, lengvai pamušame peiliu ir dedame į kepimo skardą, pašlakstytą aliejumi. Pabarstome druska, pipirais. Dedame po šaukštelį pesto padažo ir užklojame pomidorų griežinėliais.
       Dubenėlyje sumaišome parmezaną ir džiūvėsėlius. Įspaudžiame česnako, pašlakstome trupučiu aliejaus (kad geriau apskrustų) ir maltais juodaisiais pipirais. Beriame šaukštu trupinius ant kepsnelių, dar pašlakstome aliejumi ir kepame 200 C orkaitėje 20 minučių.
       Recepto šaltinis - Laura in the kitchen.


2016 m. vasario 7 d., sekmadienis

Greita pusryčių košė



       Avižinė košė pusryčiams - sveikas ir skanus pasirinkimas, tik ne visada yra laiko rytais ją virti :) Mano mėgiamiausia košė visada buvo avižiniai dribsniai su pjaustytais bananais ir uogomis, pašlakstyti medumi, cinamonu ir saujele riešutų. Bet kai tenka rytais skubėti, dažnai pasirinkdavau kokį greitą sumuštinį su arbata, kad nereikėtų paskui plauti kalno indų :) Ir štai neseniai prekyboje atsirado greitai paruošiamos avižinės košės "Activus" su braškėmis, avietėmis, obuoliais, arba tradicinės (be priedų). Tokią lengvai pagaminsite per porą minutėlių, tereikia užpilti verdančiu vandeniu. 


        Košė paruošiama tiesiog indelyje, nereikės traukti net puodo. Tokius pusryčius galima pasiimti ir į biurą arba į kelionę. Vienu ypu užsiplikome ir arbatą, ir košę. Kol dribsniai išbrinksta, pasipjaustome bananą, sudedame norimus pagardus ir Voila! Skanių pusryčių! 





2016 m. vasario 3 d., trečiadienis

Šokoladiniai keksiukai per 5 minutes




       Nors nesu didelė mišinių gerbėja, bet šiandien turėjau galimybę išbandyti "Kauno grūdų" mišinį šokoladiniams keksiukams. Rezultatas pranoko mano visus lūkesčius - nemaniau, kad galima išgauti tokį skanų desertą per 5 minutes :) Minkštučiai ir drėgni keksiukai, puikaus šokoladinio skonio, su ne per mažai kakavos ir ne per daug cukraus - na, mano skonio receptoriams tiesiog idealiai. 
       Keksiukus labai paprasta ir greita pagaminti - suverčiame pakelio turinį į dubenį, įpilame 175 g aliejaus ir stiklinę vandens. Tešlą išmaišome ir supilame į keksiukų formeles. Viskas! Iškepė per 25 minutes 180 С orkaitėje.


       Papildomai keksiukus aš dar papuošiau plaktos grietinėlės ir šokolado kremu (ištirpinau 50 g šokolado + 2 v.š. pieno ir sumaišiau su 200 g riebios grietinėlės, išplaktos su cukrumi). Nors galima keksiukus aplieti tiesiog šokoladiniu padažu arba ganašu, arba tiesiog pabarstyti cukraus pudra.
       Ateityje dar būtinai kepsiu, ir šiaip, manau, tokį mišinį labai paranku visada turėti spintelėje ekstra atvejams. Labai praverstų užimtoms mamytėms arba tiesiog per daug laisvo laiko neturintiems žmonėms :)





2016 m. sausio 29 d., penktadienis

Kepti vištienos ketvirčiai su daržovėmis



Vištienos ketvirčiai 3 vnt.
Morkos 2 vnt.
Salierai 2 stiebai
Svogūnai 1 vnt.
Pastarnokai 1/2 vnt.
Bulvės 3 vnt.
Česnakai 2 sk.
Lauro lapai 2 vnt.
Druska, pipirai~
Prieskoniai vištienai (aš dėjau kaukazietiškus prieskonius ir maltas paprikas)

       Vištienos ketvirčius supjaustome pusiau, įtriname druska, pipirais ir mėgiamais prieskoniais. Į skardą pilame aliejaus, dedame kubeliais pjaustytas daržoves, traiškytas česnako skilteles, lauro lapelius, druskos, pipirų. Ant viršaus išdėliojame vištieną. Kepame 190 С orkaitėje 50-60 min. 
       Prieš baigiant kepti galima apibarstyti tarkuotu Džiugo sūriu ir apskrudinti. Labai skanu!


2016 m. sausio 27 d., trečiadienis

Avinžirnių humusas



Reikės:
Konservuoti avinžirniai 1 ind.
Česnakas 2 sk.
Sezamų pasta Tahini 3 v.š.
Sezamo sėklos 2 v.š.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos sulčių 2 v.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Čili milteliai~
Druska, juodieji pipirai~

       Avinžirnius nusunkiame ir su sezamų pasta, sezamo sėklomis bei visais prieskoniais sutriname blenderiu iki kreminės konsistencijos. Jeigu gaunasi per kieta, aš dar įpilu šlakelį vandens arba dar aliejaus. Patiekiame su daržovių šiaudeliais, arba duonos skrebučiais. Skanaus!

2016 m. sausio 26 d., antradienis

Bucatini makaronai su pomidorais, baklažanais ir rikota



       Receptą radau tiesiog ant makaronų dėžutės :) Labai elementarus, lengvas, vegetariškas - toks kaip aš sakau, mano stiliaus patiekalas. Šiandien jam naudojau ne įprastus spagečius, bet tokius storus Bucatini

1 porcijai:
Makaronai Bucatini 80g
Baklažanai 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 6 vnt.
Česnakas 2 sk.
Svogūnai 1 vnt.
Rikota 2 v.
Druska, juodieji pipirai ~
Bazilikai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Baklažanus supjaustome riekelėmis, apibarstome druska ir paliekame 10 min. Paskui nusausiname, supjaustome į 4 dalis, dedame ant folija išklotos skardos. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, šviežiai maltais pipirais ir kepame 190 C orkaitėje 15 min.
       Makaronus išverdame sūdytame vandenyje. Svogūną susmulkiname ir apkepame ant aliejaus. Tada dedame susmulkintas česnako skilteles ir pusiau perpjautus pomidoriukus. Sudedame išvirtus makaronus ir baklažanus, pagardiname bazilikais. Prieš patiekiant patrupiname ant viršaus rikotos sūrio. Skanaus!

2016 m. sausio 21 d., ketvirtadienis

Mišrainė "Olivje"


       Turbūt dažniausiai sutinkama mišrainė Rusijoje ant Naujametinio stalo. Tiesa, dažnai ji daroma su rūkyta vištiena, bet aš rūkytos nemėgstu, todėl darau su virta arba kepta.

Reikės:
Bulvės 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Kiaušiniai 4 vnt.
Vištienos ketvirčiai 1 vnt.
Majonezas 4 v.š,
Konservuoti agurkėliai 6 vnt.
Konservuoji žirneliai 6 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Šviežios petražolės, krapai (nedėjau)

       Išverdame kiaušinius. Vištieną išverdame arba iškepame su mėgiamais prieskoniais, susmulkiname. Bulves ir morkas apverdame (ne daugiau 10 min.) ir supjaustome mažais kubeliais. Kubeliais supjaustome ir agurkėlius. Sumaišome viską su žirneliais, majonezu, gerai pagardiname juodaisiais pipirais, druska. 


2016 m. sausio 18 d., pirmadienis

Kepsniai "Puriena"


Reikės:
Malta kiauliena 900 g
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakas 2 sk.
Fermentinis sūris 200 g
Daržovių sultinio 200 ml
Grietinė 2 v.š.
Kalendra ~
Kaukazietiški prieskoniai ~
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Mėsos faršą išmaišome su prieskoniais, druska, pipirais. Šlapiomis rankomis formuojame plonus kepsniukus ir dedame į aliejumi pateptą skardą. Morkas sutarkuojame, svogūnus susmulkiname ir apkepame keptuvėje ant aliejaus. Kartu įspaudžiame česnako.
       Ant kepsnelių dedame šaukštu troškintų daržovių ir tarkuoto sūrio. Užpilame daržovių sultinio sumaišyto su grietine ir kepame 190 C orkaitėje 45 min. kol išsilydo ir apskrunda sūris.
       Recepto šaltinis -  Mamyčių klubas.


2016 m. sausio 17 d., sekmadienis

Pyragėliai su kario-pupelių įdaru


       Tokius pyragėlius labai dažnai valgydavau studijuodama Anglijoje, ten jie vadinasi "Curry bean pastry". Pagal savo formą primena kibinus, tik pagaminti iš sluoksniuotos tešlos su aštriu kario ir pupelių įdaru. Šiandien pabandžiau atkurti tokius savo namuose, skoniu gavosi tobuli, tik pagal formą ne kaip kibinai, o plokšti čeburėkai išėjo :)

Reikės:
Sluoksniuota bemielė tešla 500 g
Konservuotos pupelės (baltos arba raudonos) 1 ind.
Svogūnai 1 vnt.
Česnako skiltelė
Karis 2 a.š.
Ciberžolės 1/2 a.š.
Kajeno prpirai 1/4 a.š.
Maltos saldžiosios paprikos 1/2 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Aliejus~
Kiaušinis 1 vnt.

        Sluoksniuotą tešlą išimame valandai, kad atšiltų. Keptuvėje ant aliejaus apkepiname smulkintus svogūnus. Suberiame prieskonius, išspaudžiame česnaką ir suberiame nusunktas pupeles. Minutėlę pakaitiname, kad atsiskleistų prieskonių aromatas ir nukeliame nuo ugnies. Viską sutriname blenderiu - ir įdaras paruoštas.
       Tešlą padaliname į šešis pailgus lakštelius, pakočiojame ir pridedame įdaro. Užspaudžiame, kraštus patepame plaktu kiaušiniu ir kepame 190 C orkaitėje apie 15 min. Galima valgyti ir šiltus, bet man skaniau šalti.
       Pyragėliai labai sotūs, dariau didelius, tai vieno pilnai užtenka. Prikepiau iš dvigubos normos ir visą savaitę turėjau vakarienei su arbata :) Valgė net ir mūsų darželinukė.

2016 m. sausio 16 d., šeštadienis

Obuolių keksiukai



Reikės:
Obuoliai 4 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 190 g
Augalinis aliejus 145 g
Cukrus 150 g
Vanilinis cukrus 2 a.š.
Kepimo milteliai 1,5 a.š.
Cinamonas, rudasis cukrus, sviestas, miltai~

       Suplakame kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purumo. Supilame aliejų, įmaišome miltus su kepimo milteliais. Obuolius nulupame, ketvirčiuojame ir supjaustome mažais griežinėliais.
       Tešlą pilame į keksiukų formeles, dedame obuolius ir paviršių apibarstome ruduoju cukrumi ir cinamonu. Šįkart aš padariau dar traškesnę plutelę - į cukraus ir cinamono mišinį dar įdėjau šaukštą miltų ir gabalėlį sviesto. Tada sutryniau į trupinius ir užbarsčiau keksiukų viršų.
       Kepame 180 C orkaitėje apie 30 min.
       

2016 m. sausio 15 d., penktadienis

Vištienos čenakai



4 porcijoms:
Vištienos filė 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Salierai 1 stiebas
Pastarnokai 1/3 vnt.
Bulvės 4 v nt.
Česnakai
Druska, juodieji pipirai~
Lauro lapai
Maltos saldžiosios paprikos
Pomidorų padažas (nebūtinai)
Tarkuotas sūris (nebūtinai)~

       Vištieną supjaustome gabalėliais, įtriname druska, pipirais, česnaku ir paliekame pasimarinuoti. Daržoves susmulkiname ir apkepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus (išskyrus bulves). Atidedame, tada ten pat apkepiname vištieną. Tuo metu įkaitiname orkaitę, pasiruošiame molinukus - ištepame aliejumi. Nulupame ir supjaustome gabalėliais bulves. 
       Į indelius dedame sluoksnį daržovių, sluoksnį mėsos, tada - pusę bulvių. Paspaudžiame, pabarstome druska, pipirais, įdedame lauro lapelį. Dar kartą išsluoksniuojame viską ta pačia tvarka. Aš įpyliau mažą šlakelį vandens, nors tas nėra būtina, ir kepame 200 C orkaitėje 45-60 min. Prieš baigiant troškintis molinukus atidengiame, uždedame po šaukštelį pomidorų padažo, pabarstome tarkuotu sūriu ir kišame dar į orkitę, kol apskrus.


2016 m. sausio 14 d., ketvirtadienis

Makaronų salotos su brokoliais ir saulėje džiovintais pomidorais



       Paprastos iškylų arba vakarėlių salotos pagal Virtuvės mitų griovėjus.

Reikės:
Makaronai kaspinėliai/sraugteliai 500 g
Saulėje džiovinti pomidorai 10 vnt.
Bazilikai sauja
Tarkuotas parmezano sūris (arba drožlės) 50 g
Kukurūzai konservuoti 1 ind. 
Brokoliai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus
Cukraus sirupas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai

       Išverdame makaronus. Brokolį supjaustome mažais žiedynais ir apverdame minutėlę sūdytame vandenyje. Padažui sutriname blenderiu bazilikus ir saulėje džiovintus pomidorus su trupučiu aliejaus iš to paties indelio, druska, pipirais ir šaukštu sirupo.
       Sumaišome padažą su makaronais ir kukurūzais, sudedame brokolius ir sūrį.
       Recepto šaltinis - VMG receptai.


2016 m. sausio 13 d., trečiadienis

Šokoladinis maskarponės tortas su vyšniomis


       Seniai norėjau išbandyti, skanus, bet per didelis tortas gaunasi - daug čia įvairių ingredientų primaišyta, manau galima būtų į kremą kažko ir nedėti... savo nuožiūra :)

24 cm biskvitui:
Miltai 175 g
Kiaušiniai 4 vnt.
Cukrus 175 g
Kakava 2 v.š.
Kepimo milteliai 1 a.š.

Kremui:
Maskarponė 250 g
Grietinėlė 35 proc. 300 ml
Cukrus 100 ml
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Kakava 2 v.š.
Vyšnių jogurtas 125 ml
Desertinė varškė (pvz. Plombyro skonio) 180 g
Želatina 2 v.š.
Vyšnios (be kauliukų) 2 saujos
Juodasis šokoladas  100 g

       Biskvitui išplakame kiaušinius su cukrumi iki standžios, blizgios ir tąsios masės. Atsargiai įmaišome persijotus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir kakava. Tešlą supilame į kepimo popieriumi išklotą formą ir kepame 35 minutes 180 C orkaitėje. Atvėsintą biskvitą perpjauname į du pagrindus
       Maskarponę išplakame su varške, jogurtu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Atskirai išplakame grietinėlę su kakava ir įmaišome į kremą. Želatiną užmerkiame šaltu vandeniu, kai išbrinksta - ištirpiname ant karšto vandens vonelės ir supilame į kremą. Palaikome šaldytuve prieš sutepant apie 20 min. - kol ims tirštėti. Tuomet įmaišome skaldytą šokoladą ir konstruojame tortą. Dedame į formą vieną biskvitą, užpilame puse kremo, sudedame vyšnias. Užklojame antru biskvitu, supilame likusį kremą ir dedame į šaldytuvą porai valandų. Papuošiame pagal savo fantaziją, galima išspausti roželes iš plaktos grietinėlės, arba jeigu sezonas - šviežiomis vyšniomis... Aš tiesiog atsidėjau šiek tiek kapoto šokolado ir juo apibarsčiau.


Recepto šaltinis - Aštriai saldu.

2015 m. gruodžio 23 d., trečiadienis

Įdaryti baklažanai su vištiena ir daržovėmis


4 porcijoms:
Baklažanai 2 vnt.
Vištienos maltos 200 g
Feta sūris 50 g
Paprikos geltonos 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Česnakas 4 sk.
Pomidorų pasta 4 v.š.
Bazilikai švieži, saujelė
Kuminas 1/2 a.š.
Rozmarinai 1/2 a.š.
Aitriosios paprikos 1/4 a.š.
Cinamonas 1/4 a.š.
Druska, juodieji pipirai~
Alyvuogių aliejus~

       Baklažanus perpjauname pusiau, išskaptuojame, pabarstome druska ir paliekame pastovėli 10 min. Tada dedame į folija išklotą skardą, pašlakstome aliejumi ir kepame 10min. 200 C orkaitėje.
       Pomidorus  nuplikome, nulupame ir susmulkiname. Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus, apkepiname smulkintus svogūnus, tada dedame kubeliais pjaustytas paprikas. Truputį apkepame, sudedame vištieną, prieskonius, baklažanų minkštimą ir kepame maišant, kol vištiena iškeps. Sukrečiame pomidorų pastą, pomidorus, smulkintus bazilikų lapelius. Tada įmaišome sutrupintą fetos sūrį. Įdarome baklažanų puseles ir jau galima patiekti. Bet aš dar papildomai įdarytas daržoves apibarsčiau tarkuotu Džiugo sūriu ir trumpam įkaišau į orkaitę, kad sūris apkeptų.
       Recepto idėja - žurnalas "Moters savaitgalio virtuvė".



2015 m. gruodžio 22 d., antradienis

Žiedinių kopūstų salotos su lęšiais ir baklažanais


       Karštos ir sočios salotos.

Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Lęšiai 1 st.
Baklažanai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kumpis 100 g
Tarkuotas sūris "Džiugas" 1 pakuotė
Pienas 100 ml
Druska, juodieji pipirai~
Sviestas 20 g
Alyvuogių aliejus~

       Lęšius išverdame ir pasūdome. Žiedinį kopūstą susmulkiname žiedynais ir  apie 10 min. verdame sūdytame vandenyje, į kurį įpilame pieno (kad būtų balti ir nekartūs). Baklažaną supjaustome kubeliais, apibarstome druska. Sudedame ant skardos išklotos folija, apšlakstome aliejumi, pipirais ir kepame 200 C orkaitėje 15 min.
       Keptuvėje išlydome gabalėlį sviesto ir truputį aliejaus, apkepiname smulkintus svogūnus. Paskui sudedame kumpio kubelius ir apkepame. Galiausiai sudedame išvirtus žiedinius kopūstus ir išmaišome. Perdedame viską iš keptuvės į dubenį ir sumaišome su lęšiais ir baklažanais. Suberiame sūrį, jeigu reikia dar papildomai pagardiname druska, pipirais.
       Recepto idėja - Lino Samėno.


2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Meduolinis namelis



      Mūsų pirmasis bandymas, bet labai smagus:) Iš nurodyto kiekio išeina nemažas namelis ir dar lėkštė meduolių, bet aš nekepiau meduolių - o vietoj to iškepiau antrą mažesnį namelį. Beje, tešla nesukietėjo - suvalgėme šiuos kepinius maždaug per savaitę, ilgai neperlaikėme, ir jie nebuvo kieti.

Reikės:
Miltai 5 st.
Cukrus 1 st.
Medus 4 v.š. (dideli su kaupu)
Kiaušiniai 2 vnt.
Sviestas 200 g
Kakava 2 v.š.
Cinamonas 2 a.š.
Imbieras 1 a.š.
Gvazdikėliai 2 a.š.
Kvapieji pipirai 1 a.š. 
Druska 1/2 a.š.

Glajui:
Kiaušinių baltymai 2 vnt.
Cukraus pudra 400 g
Citrinos rūgštis arba sultys ~

       Medų kaitiname ant vandens vonelės, kol suskystės. Kambario temperatūros sviestą supjaustome gabalėliais ir sudedame į medų. Suberiame cukrų, kakavą ir prieskonius. Maišome, kol ištirps. Masei pravėsus, plakame mikseriu ir po vieną įmaišome kiaušinius. Paskui pradedame berti miltus, pabaigiame tešlą minkyti rankomis. Suvyniojame į plėvelę ir dedame nakčiai į šaldytuvą. 
       Iškočiojame ant miltais pabarstyto stalo, išsipjaustome norimos formos detales pagal popierinius brėžinius. Namelio sienų storis turėtų būti 2-4 mm (aš labai plonų nedariau, tik stogą plonesnį, kad lengviau užlipdyt būtų). Kepame 180 С apie 8-10 min. Dar karštas sienas išpjaustome - langus, duris, ir kt.
      Glajui paplakame baltymus šluotele su citrinos sultimis, kad suputotų. Beriame po truputį cukraus pudrą ir plakame, kol masė pasitarys balta ir tąsi. Tepame namelio sienas ir dekoruojame kaip kam gražu :)
       Recepto šaltinis - Ji24.


2015 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Orkaitėje kepta višta



        Visada kepu vištą pagal šitą receptą, tik niekad neturėjau progos jį čia užrašyti.

Reikės:
Viščiukas broileris 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 1 galva
Druska, juodieji pipirai~
Maltos saldžiosios paprikos~
Čiobreliai, rozmarinai, šalavijai~
Alyvuogių aliejus~

        Viščiuką iš vidaus gausiai ištriname druska, pipirais, paprikom. Kišam šviežių arba džiovintų žolelių. Tada taip pat gausiai druska ištriname vištos išorę. Į kepimo indą pilame šlakelį aliejaus, dedame viščioką ant vieno šono, apšlakstome aliejumi ir vištą. Kišame į 200 C orkaitę, apačioje pastatome nedidelį indą su vandeniu (kol vanduo garuos, mūsų viščiukas iškeps labai skaniai sultingas) ir kepame 30 min. Tada indą ištraukiame, ant dugno beriame pjaustytų pusžiedžiais svogūnų, sumaigytas česnako skilteles, galima su visa odele. Viščiuką apverčiame ant kito šono.  Įpilame į kepimo indą šiek tiek vandens (pusę stiklinės), pabarstome viską tom pačiom žolelėm ir vėl kišame pusvalandžiui į orkaitę. 
       Po pusvalandžio apverčiame vištą ant nugaros, palaistome susidariusiomis sultimis ir dar kepame 30 min. Palaistome susidariusiomis sultimis ir patiekiame.
       Recepto šaltinis - 750 Grammes.