2014 m. liepos 30 d., trečiadienis

Biskvitinis pyragėlis



       Labai paprastas, bet skanus desertas! Iš esmės tai reikia tiesiog išsikepti biskvitą, o su kuo patieksite - jau fantazijos reikalas. Aš pabarsčiau cukraus pudra, ir patiekiau su braškėm ir ledais!

Biskvitas 20x22 cm formai:
Kiaušiniai 2 vnt.
Miltai 180 g
Cukrus 100 g
Druska žiupsnelis
Kepimo milteliai 2 a.š.
Pienas 4 v.š.
Augalinis aliejus 100 ml
Baltas desertinis vynas 2 v.š.
Citrinos žievelė 1 a.š.

       Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame su cukrumi ir žiupsneliu druskos iki standžių putų. Į baltymus įsijojame miltus su kepimo milteliais. Tuomet įmaišome trynius, citrinos žieveles, aliejų, vyną ir pieną. 
         Kepimo skardą išklojame popieriumi ir supilame tešlą. Kepame biskvitą 180 C orkaitėje apie 35-40 min. Ataušiname ir pabarstome cukraus pudra.
         Recepto šaltinis - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2014 m. liepos 29 d., antradienis

Lazanija su žuvimi

 

       Aš gaminau su lydekaitėmis, bet galima naudoti bet kokių žuvų filė, puikiai tiktų ir lašiša.

Reikės:
Lydekos filė 250 g
Pomidorai 3 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Salierai 1 stiebas
Česnakas 2 sk.
Grietinėlė 2-3 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Lazanijos lakštai ~
Mocarela 1 rutuliukas
Fermentinis sūris 125 g
Krapai, petražolės ~
Bazilikai ~
Žuvies prieskoniai
Druska, juodieji pipirai
Alyvuogių aliejus

       Pirmiausia mažame puodelyje pasiruošiame naminį pomidorų padažą. Ant šlakelio aliejaus pakepiname smulkintą svogūną ir salierą. Nuplikytus ir nuluptus pomidorus supjaustome kubeliais, sudedame prie svogūnų. Pagardiname druska, pipirais, pomidorų pasta ir troškiname ant mažos ugnies 15 min. Jeigu pritrūksta drėgmės, įpilame porą šaukštų žuvies sultinio. Paskui įmaišome smulkintų šivežių bazilikų.
       Žuvies filė supjaustome gabaliukais ir dedame į pudą su trupučiu vandens. Pasūdome, beriame žuvies prieskonių ir apverdame žuvį. Paskui nukošiame, sultinį pasiliekame.
       Keptuvėje apkepiname likusį svogūną ir česnako skilteles. Sudedame žuvį, pilame keletą šaukštų žuvies sultinio ir grietinėlės. Pabaigoje įmaišome kapotas žoleles.
       Į kepimo formą pilame porą šaukštų sultinio ir pomidorų padažo. Dedame lazanijos lakštus, ant jų - pašlakstome žuvies sultinio, dedame troškintos žuvies, pomidorų padažo ir truputį tarkuoto sūrio bei mocarelos kubelių. Sudedame 3 tokius sluoksnius. Viršų gausiai apibarstome tarkuotu sūriu ir likusia mocarela. Kepame 190 C orkaitėje apie 40 min.
 

2014 m. birželio 16 d., pirmadienis

Kepti šparagai



       Kai atradau šitą genialiai paprastą būdą, kitaip šparagų jau neberuošiu. Tai gali būti garnyras prie mėsos arba žuvies patiekalų, nors skanu ir tiesiog kepti šparagai :)
 
Šparagai ryšelis
Tarkuotas parmezano sūris
Tyras alyvuogių aliejus
Druska, juodieji pipirai
Citrinos sulčių šlakelis (nebūtinai)
 
       Viskas labai paprasta. Šparagų kietuosius galus nupjauname - dar geras patarimas yra tiesiog galus nulaužti, jie lūžta tiksliai toje vietoje, kur baigiasi kietumas. Kepimo skardą išklojame folija, sudedame šparagus, apšlakstome alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Rankomis dar viską permaišome ir užberiame sūrio. Kepame 190 C temperatūroje apie 10 min.
       Recepto šaltinis Laura Vitale.
 
 

2014 m. balandžio 26 d., šeštadienis

Londono čyzkeikas



       Aš dariau iš pusės normos į mažą tortinę, bet receptą rašau dideliam sūrpyragiui.

24 cm tortui reikės:
Sausainiai trupiniams 150 g (ėmiau migdolinius Amaretti)
Sviestas 75 g
Kreminis sūris 600 g
Riebi grietinė 150 g
Cukrus 90 g
Kiaušiniai 3 vnt. + 3 tryniai
Vanilė 1 lazdelė 

       Sausainius kombainu sumalame į trupinius ir sumaišome su išlydytu sviestu. Kepimo formą išklojame popieriumi ir ranka suformuojame iš trupinių torto pagrindą. Dedame į šaldytuvą.
       Kreminį sūrelį nedideliu greičiu maišome su kiaušinių tryniais, paskui įmušame kiaušinus, cukrų (šaukštą cukraus pasiliekame glazūrai). Pagardiname vanilės sėklytėmis (truputį atidedame), galima dar citrinos sulčių šaukštą ir žievelės įtarkuoti (aš nemėgstu citrinų tortuose, tai nedėjau). Kremą tolygiai paskirstome ant pagrindo. Tortinę gerai apvyniojame keliais sluoksniais folijos ir dedame į skardą, pripiltą karšto vandens. Kepame 180 C orkaitėje apie 45-50 min. Grietinę išplakame su likusiu cukrumi, iki galo išgremžiame vanilės lazdelę ir gauta glazūra aptepame pyrago paviršių ir dedame dar 10 min. į orkaitę. Atvėsiname, geriausiai pernakt šaldytuve. Prieš patiekiant aš dar užpyliau visą paviršių uogų padažu (iš trintų braškių).
       Recepto šaltinis www.edimdoma.ru.




2014 m. balandžio 24 d., ketvirtadienis

Jautienos ir daržovių vėrinukai


 
      Turėjau keptos jautienos likučių, todėl tik apvoliojau padažiuke su daržovėmis ir pašoviau į orkaitę. Jeigu neturite likučių, tai galima mėsytę apkepti ar apvirti ir tada ruošti vėrinukus.
 
Reikės:
Jautiena (kepta arba virta) 300 g
Cukinijos 1/2 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Medus 2 v.š.
Garstyčios 1 v.š.
Vorčesterio padažas 1 v.š.
Balzamiko actas 1 a.š.
Česnakai 2 sk.
Rozmarinai 1a.š.
Raudonėliai 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 50 g
Druska, juodieji pipirai ~
 
       Marinatui sumaišome visus skystus ingredientus ir prieskonius. Jautieną ir daržoves supjaustome gabaliukais ir apvopliojame marinate. Medinius pagaliukus išmirkome šaltame vandenyje. Suveriame daržoves ant iešmelių ir kepame 180 C orkaitėje 20 min. Skanaus!
 

 

2014 m. balandžio 23 d., trečiadienis

Salotos su ožkos sūriu



       Seniai norėjau išbandyti šias salotas ir kaip tik gavau dieviškai skanaus kreminio ožkų sūrio. Kai produktai patys savaime skanūs, tai ir recepto jokio ypatingo čia nereikia -  ne receptas, o tiesiog "serviravimo idėja".

Reikės:
Špinatai sauja
Rukola sauja
Ožkų sūris 2 skridinėliai
Saulėje džiovinti pomidorai 3-4 vnt.
Šviežia bandelė 1 vnt.
Alyvuogių aliejus
Citrinos sulčių šlakelis
Balzamiko actas
Česnakas
Druska, juodieji pipirai

         Duonelę perpjauname į dvi riekeles, pašlakstome aliejumi ir paskrudiname orkaitėje. Tada įtriname česnaku. Pasiruošiame alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto užpilą (aš dar paskaninu citrinų sultimis, kartais garstyčiomis ir medumi, kaip kas mėgsta), pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
Salotas ir džiovintus pomidorus išdėliojame lėkštėje, užpilame padažiuku. 
         Ant viršaus dedame skrebučius ir ožkos sūrio skridinėlius. Skrebučius su sūriu dar minutėlei įkišame į karštą orkaitę, kad sūris būtų karštas.
          Recepto šaltinis - David Lebovitz knyga "Saldus gyvenimas Paryžiuje".


2014 m. balandžio 22 d., antradienis

Šokoladiniai keksiukai



       Mano pirmieji keksiukai ir jie išties gavosi puikūs!

12 vnt. reikės:
Juodasis šokoladas 300 g
Sviestas 300 g
Kiaušiniai 6 vnt.
Cukrus 200 g
Miltai 100 g
Druska žiupsnelis
Grietinėlė 200 g + šiek tiek cukraus (kremui)

       Šokoladą ištirpiname ant garų vonelės. Sviestą taip pat ištirpiname ir sumaišome su šokoladu. Kiaušinius išplakame su cukrumi iki purumo. Tada į kiaušinius suberiame persijotus miltus, šokolado masę ir viską išmaišome. Tešlą uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą 2 val.
       Orakaitę įkaitiname iki 220 С. Supilame tešlą į keksiukų formeles ir kepame 12-15 min. Galima valgyti ir šiltus, tačiau skaniausi man buvo per naktį pastovėję šaldytuve. Kremui grietinėlę išplakiau iki standumo su trupučiu cukraus. Įmaišiau šokolado drožlių ir konditeriniu švirkštu papuošiau keksiukus.
       Recepto idėja - Saulėta virtuvė.




2014 m. vasario 6 d., ketvirtadienis

Lašišos ir brokolių pyragas



       Tokie buvo paskutiniai mūsų pietūs prieš atostogas - prieš kelionę norėjosi ištuštinti šaldytuvo likučius ir radau tiksliai tai, ko reikia šiam pyragui - pakelį lašišos, vieną brokolį, porą kiaušinių ir dar šio bei to...

Reikės:
Miltai 150 g
Sviestas 85 g
Kiaušiniai 2 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Rūkyta lašiša 150 g
Grietinė 150 g
Druska, juodieji pipirai ~

       Tešlai šaltą sviestą sutarkuojame ir sumaišome su miltais, žiupsneliu druskos ir vienu tryniu. Palaipsniui įmaišome keletą šaukštų ledinio vandens - kad užsiminkytų tešla. Tešlą apvyniojame plėvele ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą. Paskui iškočiojame, išklojame formos dugną ir padarome bortelius. Subadome pagrinda šakute ir kepame 180 С orkaitėje 20 min.
     Įdarui brokolį apverdame sūdytame vandenyje ir išskirstome gabalėliais. Kiaušinius suplakame su grietine, pagardiname trupučiu druskos ir pipirų (per sūriai nereikia, nes naudosime rūkytą lašišą). Išdeliojame ant pagrindo lašišos ir brokolių gabalėlius, bei viską užpilame plakiniu. Kepame dar 25 minutes. Aš papildomai dar pabarsčiau tarkuotu Džiugo sūriu.
       Recepto šaltinis - Braškės su pipirais.


2014 m. vasario 5 d., trečiadienis

Daržovių paelja su keptais baklažanais



      Kadangi neseniai gavau lauktuvių šafrano iš Maroko, jau kuris laikas vis ruošiausi gaminti paelją. Šiandien - vegetariška paelja su keptais baklažanais.

Reikės:
Svogūnai  1 vnt.
Česnakai 2 sk.
Paprikos 1/2 vnt.
Baklažanai 1 vnt.
Šaldyti žirneliai sauja
Ryžiai birūs 6 v.š.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, juodieji pipirai ~
Šafranas, ciberžolė žiupsnelis

       Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepame svogūnų bei paprikos kubelius. Tada suberiame ryžius ir maišome, kol įgaus stiklinę spalvą. Užpilame vandeniu, dedame žirnelius, česnako skilteles. Pagardiname druska, pipirais, šafranu ir ciberžole. Uždengiame ir kepame ant vidutinės ugnies, kol ryžiai suminkštės (man patinka iki al dente). Nukeliame nuo ugnies, apšlakstome citrinų sultimis ir dar trupučiu alyvuogių aliejaus. Ant viršaus išdėliojame keptus baklažanus.
    Baklažanus ruošiame taip: supjaustome riekelėmis ir apvoliojame marinate iš alyvuogių aliejaus, trupučio garstyčių, Vorčesterio padažo, balzamiko acto ir šaukštelio medaus. Pagardiname česnako skiltele ir mėgiamais prieskoniais - druska, pipirais, rozmarinais ir raudonėliais. Kepimo skardą pašlakstome aliejumi ir sudedame baklažanų riekeles. Kepame 190 С karštoje orkaitėje apie 15 min. Skanaus!

2014 m. sausio 16 d., ketvirtadienis

Moliūgų pyragas su kreminio sūrelio įdaru



Reikės:
Moliūgų tyrė 450 g
Kreminis sūrelis 200 g
Augalinis aliejus 120 ml
Kiaušiniai 2 vnt. + dar 1 trynys
Cukrus 200 g + 75 g pertepimui
Miltai 190 g
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Soda 1/2 a.š.
Cinamonas, muskatas po 1/2 a.š.
Maltas imbieras, kvapieji pipirai po 1/2 a.š.
Malti gvazdikėliai 1/4 a.š.
Druska 1/2 a.š.

       Kiaušinius lengvai paplakame šluotele, įmaišome aliejų ir moliūgų tyrę. Atskirai dubenyje sumaišome sausus ingredientus - miltus, cukrų ir prieskonius. Įmaišome miltus į kiaušinių - moliūgų masę. Kremui sumaišome sūrelį su likusiu cukrumi ir tryniu. Kepimo formą patepame riebalais. Supilame pusę tešlos, tada paskirstome kreminį įdarą ir užpilame likusią tešlą. Kepame 190 С orkaitėje apie 40 min. arba kol iškeps, t.y. įsmeigus medinis pagaliukas neapsivels tešla. Patiekiame atvėsintą. Skanaus

2014 m. sausio 15 d., trečiadienis

Vištiena saldžiarūgščiame padaže su daržovėmis



       Labai pavykęs vištienos troškinys su įvairiomis daržovėmis, ananasais ir moliūgo gabalėliais :)

Reikės:
Vištienos filė 600 g
Svogūnai 1 vnt.
Morkos 1 vnt.
Moliūgo gabalėlis
Salierai 1 stiebas
Konservuoti ananasai 200 g
Ryžių actas 125 ml
Cukrus 4 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Austrių padažas 2 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Sezamų aliejus 1 v.š.
Malti čili pipirai ~

       Puode užkaičiame 200 ml vandens, jame išmaišome cukrų, ryžių actą, sojos ir austrių padažus, čili miltelius. Užverdame. Krakmolą atskiedžiame trupučiu šalto vandens ir supilame į padažą, maišome kol sutirštės. Keptuvėje ant trupučio aliejaus apkepiname vištienos gabalėlius. Atidedame juos į lėkštę. Tada apkepiname visas daržoves, kol suminkštės. Sudedame atgal vištieną, užpilame padažu ir dar šiek tiek patroškiname. Pabaigoje sudedame kubeliais pjaustytus ananasus. Patiekiame su virtais ryžiais.

2014 m. sausio 14 d., antradienis

Traškios salotos su obuoliais ir riešutais



       Labai paprastos salotos. Kepiau vakar pietums bulvinius blynus, kad nebūtų taip "sausa" nusprendžiau užkandėlei paruošti žalių salotų. Įprastos Icebergo salotos su pomidoriukais jau ganėtinai pabodę, nusprendžiau paeksperimentuoti su cikorija ir obuoliais :)

Reikės:
Žalių salotos (aš dėjau Iceberg ir cikorijos)~
Obuoliai 1 vnt.
Razinos sauja
Graikiniai riešutai sauja
Alyvuogių aliejus ~
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Garstyčios 1 a.š.
Medus 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Razinas užmerkiame karštame vandenyje. Salotas ir obuolį susmulkiname. Cikorijų kotai kartoko skonio, skaičiau, kad jas reikia perpjauti pusiau ir naudoti tik viršutines dalis. Užpilui sumaišome alyvuogių aliejų su šaukšteliu garstyčių ir medaus, įspaudžiame citrinos sulčių ir pagardiname druska bei pipirais. Sumaišome salotas su padažu. Ant viršaus išdėliojame nukoštas razinas ir pasmulkintus riešutus. Skanaus!


2014 m. sausio 13 d., pirmadienis

Karališkas varškės pyragas



       Žemiau nurodyti kiekiai itin dideliam pyragui, aš dariau iš pusės normos. Pyragas skanus, mėgstu pirkti tokį ir Maximoje :) Tik originaliame recepte siūloma į tešlą nedėti jokio cukraus, tik varškės įdarą saldinti. Man asmeniškai tešlai irgi norisi bent trupučio cukraus, aš juo ir papildžiau šitą receptą.

Reikės:
Varškė 600 g
Kepinių margarinas 250 g
Miltai 3 st.
Cukrus 1 st. ir dar 4 v.š. tešlai
Kakava 3 v.š.
Kiaušiniai 6 vnt
Grietinė 1/2 st. ir dar 2 v.š.
Druska žiupsnelis
Soda 1/2 a.š.
Krakmolas 1 v.š.

       Šaltą margariną stambiai sutarkuojame. Sodą išmaišome pusėje stiklinės grietinės ir supilame ant margarino. Suberiame kakavą, miltus, cukrų (4 šaukštus) ir išminkome tešlą. Ji turi nelipti prie rankų, kad galėtume sutarkuoti. Tešlą padaliname į dvi dalis ir dedame 2 val. į šaldytuvą. Varškę sutriname blenderiu, įmušame kiaušinius, dedame cukrų, du šaukštus grietinės, krakmolą ir gerai išmaišome. Kepimo formą išklojame popieriumi, sutarkuojame pusę tešlos, supilame varškės įdarą ir užtarkuojame likusią tešlą. Kepame 180 С orkaitėje apie 50 min.
       Recepto šaltinis - Skanus gyvenimas.

2014 m. sausio 12 d., sekmadienis

Makaronų vamzdeliai "Cannelloni" su kalakutiena ir špinatais



Reikės:
Malta kalakutiena 500 g
Šaldyti špinatai 250 g
Česnakai 2 sk.
Makaronų vamzdeliai Cannelloni 200 g
Sviestas 50 g
Pienas 500 ml
Miltai 2-3 v.š.
Sūris "Džiugo" 100 g
Druska, juodieji pipirai ~
Maltas muskatas ~

       Keptuvėje apkepame maltą mėsą, pagardiname druska, pipirais ir smulkintu česnaku. Sudedame špinatus (naudojau šaldytus, kurie buvo jau susmulkinti) ir dar pakepiname minutėlę. Įpilame šaukštą bešamelio padažo ir gerai išmaišome.
       Bešamelio padažui puodelyje išlydome sviestą. Greitai maišant suberiame miltus, kol gausime košelę, tuomet supilame pieną. Kaitiname nuolat maišant, kol padažas sutirštės. Pagardiname druska, pipirais ir trupučiu muskato. Truputį padažo paliejame į kepimo formą ir guldome įdarytus vamzdelius.
       Makaronų vamzdelius kelias minutes apverdame sūdytame vandenyje, iškart perdedame į dubenį pilną šalto vandens (apvirti nėra būtina, bet aš kartais taip darau - tada gerokai sutrumpėja kepimo laikas). Tuomet imame po vieną, prikemšame įdaro ir dedame į formą. Užpilame likusiu padu ir ant viršaus beriame tarkuoto sūrio. Kepame 190 С orkaitėje apie pusvalandį (kol sūris gražiai apskrus).
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2014 m. sausio 11 d., šeštadienis

Keptų moliūgų sriuba su vištienos kukuliais



       Visa paslaptis, kaip išvirti skaniausią moliūgų sriubą - juos pirma iškepti orkaitėje, tik tada sutrinti.

Reikės:
Saldusis moliūgas (Butternut squash) 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Malta vištiena 500 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai sauja
Raudonėliai, čiobreliai, šalavijai po 1/2 a.š.
Maltos paprikos milteliai 1/2 a.š.
Kvapieji pipirai 1/2 a.š.
Petražolės 2 v.š.
Vištienos sultinys ~
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinėlė 12 proc. 125 ml

       Moliūgą perpjauname pusiau, išimame sėklas ir kepame orkaitėje, kol suminkštės - apie valandą. Tuomet nulupame žievę ir sutriname blenderiu.  Vištieną sumaišome su kiaušiniu, džiūvėsėliais, įdedame smulkintą svogūną, įspaudžiame česnako skiltelę ir paskaniname prieskoniais - druska, pipirais, čiobreliais, raudonėliais, paprika, kvapiaisiais pipirais, petražolėmis. Suformuojame mažus kukuliukus ir verdame pasūdytame vandenyje 15-20 min. Sultinį galima paskaninti lauro lapais, morka, poru, ar kuo tik mėgstate.
      Likusį smulkintą svogūną su česnako skiltele apkepiname puode ant šlakelio alyvuogių aliejaus. Sudedame moliūgų tyrę, pilame vištienos sultinio ir viską sutriname blenderiu. Paskaniname druska ir pipirais. Įmaišome grietinėlę. Pilame sriubos į lėkštes, įdedame keletą kukulių ir patiekiame. Skanaus!
       Recepto idėja - www.divascancook.com

2014 m. sausio 10 d., penktadienis

Melionų putėsiai



       Lengvai ir greitai pagaminamas desertas.

Reikės:
Melionai 1/2 vnt.
Grietinėlė 35 proc. 150 ml
Želatina 1 v.š
Rudas cukrus 50 g
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)

       Želatiną užpilame trupučiu vandens ir paliekame išbrinkti. Melioną supjaustome kubeliais, sudedame į puodą. Suberiame cukrų ir citrinos sultis. Verdame, kol melionas suirs, apie 15 min. Pakaitiname želatiną ir supilame į melionų tyrę. Grietinėlę standžiai išplakame ir įmaišome į melionų kremą. Išpilstome į desertinius indelius ir statome bent 4 val. į šaldytuvą.
       Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2014 m. sausio 9 d., ketvirtadienis

Kiaulienos kepsniai su česnaku ir žolelėmis



       Galima kepti visą nugarinę arba supjaustytais kepsniukais - man taip skaniau ir greičiau iškepa.

Reikės:
Kiaulienos nugarinė 1,2 kg (jei su kaulu, tada reikės 2 kg)
Česnakas 1 galva
Čiobreliai, rozmarinas, raudonėlis - po 1 a.š.
Druska 2  a.š.
Įvairių pipirų mišinys 1/2 a.š.
Augalinis aliejus 1 v.š.

       Žoleles kartu su česnako skiltelėmis sutriname blenderiu. Tada supilame aliejų, dedame druskos, pipirų ir dar kartą pertriname. Nugarinę supjaustome kepsneliais ir ištriname prieskoniais. Dedame į aliejumi pateptą skardą ir kišame į 200 C orkaitę. Po 20 min. primažiname karštį iki 180 C ir kepame dar apie 20 min. Jeigu kepsite visą nugarinę, tuomet prireiks maždaug 1 val. 30 min.
       Recepto idėja - www.edimdoma.ru.



2014 m. sausio 8 d., trečiadienis

Guliašo sriuba



Reikės:
Kalakutienos filė 300 g
Raudonos paprikos 1/2 vnt.
Žalios paprikos 1/2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Česnakas 2 sk.
Rauginti agurkai 1 vnt.
Pievagrybiai 10 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Salierai 1 stiebas
Pomidorų pasta 2 v.š.
Vištienos sultinys 750 ml
Druska, juodieji pipirai ~
Paprikos milteliai, lauro lapai ~
Čiobreliai 1 v.š.
Tabasco padažas ~
Sviestas 30 g
Krakmolas 2 a.š.

       Troškintuve įkaitiname pusę sviesto su šlakeliu aliejaus ir apkepiname kalakutienos kubelius. Išimame, į tą patį puodą dedame likusį sviestą ir apkepame smulkintus svogūnus, grybus, salierus. Patroškiname ir sudedame likusias daržoves - paprikas, bulves, nuplikytus ir nuluptus pomidorus, česnako skilteles. Vėl sudedame mėsą. Supilame sultinį, pomidorų pastą, prieskonius. Kai daržovės suminkštės, įmaišome krakmolą atskiestą trupučiu šalto vandens ir smulkintą raugintą agurkėlį. Skanaus!


2014 m. sausio 7 d., antradienis

Tortas "Bûche de Noël"



       Šiemet Kalėdoms gaminau tokią šokoladinę "šaką" - t.y. "Bûche de Noël" tortą. Skaičiau, kad šis skanėstas Prancūzijoje tradiciškai kepamas Kalėdoms. Panašų esu mačiusi Neringos bloge, pagal jos receptą tokį vyniotinį esu ragavusi svečiuose ir man labai patiko. Tokį patį maskarponės kremą dariau ir aš, tik patį vyniotinį kepiau kitaip.

Biskvitui (45 x 33 cm skardelei):
Malti migdolai 110 g
Miltai 40 g
Cukraus pudra 110 g
Kiaušiniai 3 vnt. + dar 3 tryniai
Sviestas 30 g
Cukrus 2 v.š.
Kakava 3 v.š. 
Druska žiupsnelis

Kremui:
Mascarpone sūris 450 g
Šokoladinis kremas "Nutela" 450 g

       Pirmiausiai standžiai išplakame kiaušinių baltymus su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Kitame dubenėlyje išplakame trynius su cukraus pudra, suberiame maltus migdolus, kakavą ir miltus. Atsargiai įmaišome ištirpintą sviestą ir išplaktus baltymus.  Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą ir mentele tolygiai paskirstome. Kepame 220 С orkaitėje apie 10 minučių. Tik ištraukę apverčiame ant švaraus kepimo popieriaus lapo ir karštą vyniotinį susukame. Apdengiame plėvele arba rankšluostėliu ir paliekame valandai atvėsti.
       Kremui išsukame Mascarpone sūrį su Nutela. Puse kremo aptepame vyniotinio vidų, susukame ir likusiu kremu aptepame torto viršų bei šonus. Įstrižai nupjauname šakos galiukus, juos sudedame į mažą šakelę ir taip pat aptepame kremu. Pabarstome tortą kakava ir papuošiame.
       Biskvito šaltinis ir video čia.


2013 m. lapkričio 7 d., ketvirtadienis

Moliūgų pyragas su virtu kondensuotu pienu



       Šitas pyragas labai labai geras! Tik aš Rududu kremo  neviriau, o tiesiog jo patrupinau ant pyrago paviršiaus ir kepdamas jis pats išsilydė. Taip gerokai sutrumpėjo darbo, o rezultatas - labai skanus.

Reikės:
Miltai 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Sviestas 115 g
Moliūgų tyrė 190 ml
"Rududu" 190 ml
Rudasis cukrus 150-200 g
Vanilinis cukrus 1 a.š.
Druska 1/4 a.š
Kepimo milteliai 1 a.š.
Cinamonas, muskatas, imbieras, gvazdikėliai ~

       Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska, prieskoniais. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi, tada įmušame kiaušinius ir vanilinį cukrų. Palaipsniui įmaišome miltus ir moliūgų tyrę. Supilame tešlą į sviestu pateptą skardelę. Ant viršaus išdėliojame Rududu kremą ir peiliu tolygiai paskirstome ant viso pyrago paviršiaus. Kepame 180 C orkaitėje 25-30 min.
       Recepto šaltinis Sonatinos receptai.