2013 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Veršienos kukulaičiai aštriame baklažanų padaže



       Tokius patiekalus labai mėgstu. Receptas adaptuotas iš mano mėgiamo foodwishes.com tinklaraščio. Šefas Džonas siūlo juos gaminti iš maltos avienos, aš gaminau iš veršienos, kas irgi buvo ne mažiau skanu. 

Reikės:
Malta veršiena 500 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Baklažanai 1 vnt.
Konservuoti pomidorai 1 st.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Čili pipirai, marinuoti 1 vnt. 
Kiaušiniai 1 vnt.
Džiūvėsėliai 1/4 st.
Jogurtas natūralus 2 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Kalendra, kuminas ~
Raudonėliai, petražolės ~
Augalinis aliejus ~

       Į maltą mėsą įmušame kiaušinį, dedame džiūvėsėlių, jogurto, įspaudžiame česnako. Pagardiname druska, pipirais, kalendra, kuminu. Šlapiomis rankomis formuojame mažus kukulaičius ir dedame į verdantį pasūdytą vandenį. Verdame 10-15 min. arba tol, kol pasiruošime padažą. Sultinį dar naudosime padažui, todėl jį pagardiname lauro lapais, prieskoninėmis žolelėmis ar kuo tik jums skanu :)
       Baklažaną supjaustome mažais kubeliais, susmulkiname svogūną ir čili pipirą (aš sėklytes pašalinau). Troškintuve ant aliejaus pakepiname baklažanus, kol suminkštės. Tada suberiame svogūnus ir čili pipirus. Pakepame ir supilame smulkintus pomidorus bei pastą. Pagardiname druska, pipirais, raudonėliais, petražolėmis. Įpilame apie stiklinę mėsos sultinio ir sudedame į padažą kukulius. Troškiname ant nedidelės ugnies 30-40 min. Patiekiame su virtomis bulvėmis ar ryžiais. Skanaus!

2013 m. balandžio 26 d., penktadienis

Salotos su keptu fetos sūriu



       Įdomi graikiškų salotų varijacija. Niekada nebūčiau sugalvojusi fetos kepti, bet karštas šis sūris irgi labai skanus :)

Reikės:
Rukola salotos sauja
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Alyvuogės sauja
Raudonieji svogūnai 1/3 vnt.
Fetos sūris 100 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Miltai ~
Druska, pipirai ~
Citrinos sultys šlakelis
Alyvuogių aliejus ~
Cukrus 1 a.š.
Raudonėliai švieži arba džiovinti ~

      Pirmiausiai suplakame užpilą ir paliekame jį pastovėti, kol gaminsime salotas: į aliejų įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių, dedame cukraus, druskos, pipirų ir raudonėlių. Salotas nuplauname ir išdėliojame lėkštėse. Dedame smulkintų pomidorų, svogūnų, alyvuogių ir avokadų.
      Kiaušinį suplakame su  miltais, druska. Sūrį supjaustome kvadratėliais, apvoliojame plakinyje ir kepame įkaitintame aliejuje. Salotas užpilame pasiruoštu padažu ir uždedame dar karštą fetos sūrį.
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.

2013 m. balandžio 25 d., ketvirtadienis

Prancūziški skrebučiai

     

       Dažniausiai prancūziškų skrebučių receptai būna taip "primakliavoti" visokiausių pagardų, šokoladų, ledų ir t.t. kad kartais atrodo labai sudėtingi ir taip sunku prisiversti juos gaminti. O šiandien iškepiau ir pagalvojau - kaip paprasta, ir kaip skanu!

2 porcijoms:
Batonas 4 riekelės
Kiaušiniai 1 vnt.
Pienas 1/2-1 st.
Druska žiupsnelis
Cinamonas ~
Cukrus žiupsnelis
Sviestas ~

       Kiaušinį suplakame su pienu (pyliau iš akies). Įberiame druskos, cukraus, cinamono.  Kol įkaitinsime ketuvę, į plakinį merkiame batono riekeles.
       Keptuvėje ištirpiname sviesto gabalėlį, aš dar įpyliau šlakelį aliejaus. Kepame ant vidutinės kaitros keletą minučių, kol skrebučiai gražiai paruduos, tada apverčiame ir dar šiek tiek pakepame. Patiekiame kaip tik jums skanu - su medumi, cukraus pudra, ar šviežiais vaisiais, - nors man skaniausia be nieko, su balinta kava :)


2013 m. balandžio 24 d., trečiadienis

Trinta salierų sriuba su vištiena




Bulvės 4 vnt.
Salierai 4 stiebai
Porai 1 vnt.
Špinatai 100 g
Rukola sauja
Vištienos krūtinėlė su kaulu 1 vnt.
Morka 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Lauro lapai
Čiobreliai
Petražolės, krapai
Druska, juodieji pipirai ~

       Vištienos krūtinėlę dedame į puodą, užpilame 2 litrais vandens ir užverdame. Kartu įdedame stambiai pjaustytą morką, svogūną ir vieną saliero stiebą, taip pat druskos, pipirų, čiobrelių, lauro lapų ir petražolių. Nugriebiame putas ir verdame apie pusvalandį. Sultinį perkošiame, vištieną atidedame.
       Kitame puode ant šlakelio alyvuogių aliejaus apkepiname smulkiai pjaustytus porus ir salierus. Suberiame kubeliais pjaustytas bulves ir užpilame sultiniu. Verdame viską apie 7 min. Sudedame špinatus ir rukolą, dar paverdame 3 min. Sutriname sriubą blenderiu ir sudedame vištienos gabalėlius. Paskaniname krapais ir petražolėmis. Patiekiame su grietine ir česnakiniais baltos duonos skrebučiais.
       Recepto idėja - žurnalas "Liza. Prijatnogo apetita".

2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Cannelloni makaronai su rikota ir špinatais



       Mėsiški patiekalai jau pabodo, todėl vakar svečius vaišinau tokiais makaronų vamzdeliais Cannelloni su rikotos ir špinatų įdaru. Labai skanus patiekalas, darytas jau ne kartą. Beje, atradau neblogą patobulinimą - vamzdelius kimšti ne su šaukšteliu, bet per konditerinį maišelį - gamybos procesas sutrumpėjo dešimteriopai :)

Reikės:
Cannelloni makaronai 300 g 
Rikotos sūris 400 g 
Parmezano sūris 200 g
Špinatai 200 g
Konservuoti pomidorai (smulkinti) 400 g
Sviestas 100 g
Pienas 1 st.
Miltai 1 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Balta duona 3 riekelės
Maltas muskatas 1 a.š.
Cukrus 1 v.š.

      Keptuvėje be aliejaus apkepiname špinatus, kol sukris. Sumaišome rikotą, tarkuotą parmezaną ir špinatus, pagardiname muskatu. Šiuo įdaru prikemšame makaronų vamzdelius.
     Svogūną susmulkiname ir apkepiname alyvuogių aliejuje, kol taps skaidrūs. Supilame smulkintus pomidorus, dedame druskos, pipirų, šaukštą cukraus. Padažą galima pagardinti pora šaukštų pomidorų pastos. Į kepimo formą pilame pusę šio padažo, dedame įdarytus makaronus, užpilame likusiu padažu, ir dedame vėl sluoksnį makaronų. 
        Puodelyje ištirpiname sviestą, įdedame šaukštą miltų, truputį druskos, gerai išmaišome ir supilame pieną. Šiuo padažu užpilame makaronus. Mažais gabaliukais sutrupiname batono riekeles ir užbarstome ant apkepo. Indą uždengiame folija ir kepame 180 С orkaitėje 50 min. Po pusvalandžio kepimo, foliją nuimame, kad paviršius gražiai apskrustų. Skanaus!
       Recepto šaltinis - žurnalas "Nuo... iki..." (2007).

2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Salotos su rūkyta lašiša



2 porcijoms:
Salotų lapai, rukola 2 saujos
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Alyvuogės sauja
Rūkyta lašiša 100 g
Citrinos 1/2 vnt.
Bazilikai ~
Česnakas 1 sk.
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~

       Salotas nuplauname ir sudedame į lėkštes. Ant viršaus dedame pjaustytus pomidorus, svogūnus ir avokadus. Pagardiname druska, pipirais ir alyvuogėmis. Užpilame padažu iš bazilikų, trinto česnako, citrinos sulčių ir aliejaus. Ant viršaus išdėliojame smulkintą lašišą. Patiekiame su šviežia duonele. Skanaus!
       P.S. Man alyvuogės buvo vienintelis dalykas, kuris nelabai tiko į šį derinį. 
       Recepto šaltinis - www.seredaite.com.


2013 m. balandžio 16 d., antradienis

Vištienos kotletai



Reikės:
Malta vištiena 600 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Bandelė 1 vnt. ar batono 2 gab.
Pienas 1/2 st.
Manų kruopos 2 v.š.
Majonezas 1 v.š.
Garstyčios 1 a.š.
Bulvės 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Prieskoniai paukštienai ~
Aliejus kepimui ~

       Svogūną susmulkiname ir apkepiname aliejuje, kol taps skaidrus. Į maltą mėsą sudedame piene išmirkytą bandelę, kiaušinį, majonezą, manų kruopas ir prieskonius. Įtarkuojame žalią bulvę. Sudedame atvėsusius svogūnus. Viską gerai išmaišome. Drėgnomnis rankomis ar šaukštu formuojame kotletus ir kepame įkaitintame aliejuje. Aš kepu uždengtus dangčiu ir ant nedidelės ugnies. Skanaus!



2013 m. balandžio 5 d., penktadienis

Tortas "Napoleonas"



       Man jis tortų tortas :) Šiemet nepagailėjau laiko ir iškepiau Velykoms. Vieną dieną susikepiau lakštus, kitą dieną padariau kremą ir pertepiau. Dariau iš anksto, kad tortas turėtų laiko susigerti ir susigulėti 3 dienas - kuo ilgiau "Napoleonas" stovi, tuo skanesnis būna... Daug yra receptų, bet pats skaniausias su virtu sviestiniu kremu, kaip darydavo mano močiutė.

28 cm formai reikės:
Miltai 700 g
Sviestas 500 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Grietinė 5 v.š.
Druska 5 g
Konjakas 50 g

Kremui:
Cukrus 350 g 
Sviestas 500 g
Pienas 1 st.
Miltai 120 g
Kiaušiniai 3 vnt. (tryniai)
Vanilinis cukrus 20 g
Spanguolių uogienė ~ (nebūtinai)

       Imame didelę lentelę arba stalą apklojame kepimo popieriumi ir išsijojame miltus. Padarome duobutę ir į ją supilame konjaką, grietinę, druską. Įmušame kiaušinį, sudedame atšaldytą gabaliukais supjaustytą sviestą ir dideliu peiliu kapojame, kol tešloje neliks sausų miltų. Tada suformuojame rutulį, suvyniojame į plėvelę ir dedame porai valandų į šaldytuvą. Po to tešlą padalijame į 12 rutuliukų ir iškočiojame kuo plonesius papločius. Buvau radusi patarimą, kad lengviausia lakštus kočioti ir perkelti į skardą tarp dviejų plėvelės sluoksnių, bet man atvirkščiai be jų buvo patogiau. Kad lakštai neliptų, papildomai pasibarstome miltais. Klojame lakštą į kepimo popieriumi išklotą skardą, subadome šakute ir kepame 190 С orkaitėje, kol gražiai pagels, bet neparuduos (man truko apie 7-10 min.).
       Kremui sviestą ištirpiname puode, įsijojame miltus ir maišant kaitiname, kol miltai pradės gelsti. Atskirai užviriname pieną su cukrumi ir supilame į sviesto - miltų košelę, stipriai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliame nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukame tol, kol kremas praauš ir taps blizgus. Tada po vieną įmušame trynius, konjaką bei vanilinį cukrų ir gerai išsukame, kol kremas taps purus. Atvėsusius papločius dedame į formą atsegamais kraštais ir pertepame kremu. Lakštai trapūs ir lūžinės, bet nieko tokio - svarbu tolygiai paskirstyt sluoksnius. Laikome paslėgtą mažiausiai per naktį. 
       Tortą puošiame iš lakštų likučių pagamintais trupiniais. Vieną sluoksnį galima pertepti rūgščia uogiene (kadangi mama nemėgsta, aš nedėjau). Man torto viršui aptept kremo nebeužteko, todėl paviršių aptepiau plakta grietinėle ir užbarsčiau trupiniais. Beje, man saldumo norėjosi šiek tiek daugiau - jeigu naudosit uogienę, tai cukraus į kremą siūlau padauginti dar pora šaukštų. 




2013 m. balandžio 4 d., ketvirtadienis

Tarybinis guliašas



       Daug kartų darytas ir niekada nenuvylęs:)

Reikės:
Kiauliena 1 kg
Majonezas 2-3 v.š.
Druska, pipirai, kalendra ~
Maltos saldžiosios paprikos, čili~
Kaukazietiški prieskoniai ~
Svogūnai 2 vnt.
Morkos 2 vnt.
Rauginti agurkai 1 vnt.
Miltai 2 v.š.
Grietinė 4 v.š.
Pomidorų padažas 4 v.š.
Garstyčios 2-3 v.š.

       Mėsą supjaustome juostelėmis, įtriname prieskoniais, sumaišome su majonezu ir paliekame porai valandų pasimarinuoti. Tada apkepiname aliejuje, perdedame į troškinimo puodą ir užpilame trupučiu vandens. Morkas ir svogūnus sutarkuojame ir pakepiname aliejuje. Sudedame keptas daržoves į guliašą ir troškiname ant vidutinės ugnies, kol mėsa suminkštės. Nusemiame pusę stiklinės sultinio, sumaišome jį su miltais, garstyčiomis, pomidorų padažu ir grietine. Supilame padažą ant mėsos ir suberiame smulkintą raugintą agurkėlį. Pagardiname padažą druska ir pipirais. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Skanus gyvenimas.


2013 m. balandžio 3 d., trečiadienis

Lašišos kedgeree



       Labai skanus receptas, kai lieka keptos lašišos. Beje, tiktų ir su rūkyta lašiša.

Ryžiai ilgagrūdžiai 200 ml
Aliejus 2 v.š.
Sviestas 80 g
Lašišos filė 200 g
Raudonieji svogūnai 1 vnt.
Karis 3-4 a.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Kiaušiniai 3 vnt.
Druska, juodieji pipirai~
Petražoles, svogūnų laiškai~

       Ryžius užpilame 400 ml vandens, įberiame druskos, uždengiame ir užverdame. Tuomet sumažiname ugnį ir nemaišant verdame 15 min., kol ryžiai sugers visą skystį. Puodą nukeliame nuo ugnies ir paliekame uždengtą, kad išbrinktų.
    Kiaušinius išverdame kietai. Keptuvėje ištirpiname pusę sviesto ir aliejų. Apkepiname smulkintus svogūnus, tada suberiame karį. Į keptuvę suberiame virtus ryžius ir gerai išmaišome. Tada sudedame lašišos gabalėlius, citrinos sultis ir likusį sviestą. Jei reikia, pagardiname druska, pipirais, tada suberiame smulkintas žoleles ir kiaušinių ketvirčius. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Žaidimų aikštelė.


2013 m. balandžio 2 d., antradienis

Apelsinų džemo pyragas


       Labai skanus pyragas, super tinka prie juodos kavos - toks saldus, lipnus, aromatingas, kvepiantis cinamonu ir apelsinais. Kartu labai derinasi vos jaučiamas kartumas nuo apelsinų žievelių marmelado. 

24 сm formai ėmiau:
Augalinis aliejus 1/2 st.
Vanilinis jogurtas 1 st.
Cukrus 1 1/4 st.
Apelsinų džemas 1/2 st.
Miltai 2 1/2 st.
Apelsinai 1 vnt. (žievelė)
Kepimo milteliai 2 a.š.
Soda 1/2 a.š.
Vanilinis cukrus 2 a.š.
Kiaušiniai 3 vnt.
Druska žiupsnelis 

Įdarui:
Cukrus 1/4 st.
Rudasis cukrus 1/4 st.
Cinamonas 1/4 a.š.
Sviestas 2 v.š.

Glazūrai:
Apelsinų džemas 1/4 st.
Apelsinų sultys 1/4 st.
Cukraus pudra 1/4 st.

       Dubenėlyje sumaišome kiaušinius, jogurtą, cukrų, aliejų, apelsinų džemą ir apelsino žieveles. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir įmaišome kiaušinių bei jogurto masę. Pusę tešlos supilame į riebalais pateptą formą ir atidedame. 
       Įdaruis sutrupiname pirštais šaltą sviestą su cukrumi ir cinamonu. Paskleidžiame tolygiai ant pyrago ir užpilame likusia puse tešlos. Kepame apie 45 minutes 180 C orkaitėje. Ar iškepęs, patikriname mediniu pagaliuku. Pilnai atvėsiname ir subadome mediniu pagaliuku skylutes, kad pyragas sugertų daugiau užpilo.
       Glazūrai pašildome apelsinų džemą mikrobanginėje, įmaišome apelsinų sultis ir cukraus pudrą. Apliejame pyragą ir leidžiame dar 15 minučių sugerti skystį prieš patiekiant. Labai skanu, skanaus ir jums!
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.



2013 m. balandžio 1 d., pirmadienis

Kiaulienos medalijonai su grybų padažu


       Pamačiau šį receptą pas Viktorą ir taip sužadino apetitą... Kaip tik turėjau šaldiklyje gerų grybų, todėl nusprendžiau išbandyti. Labai skanu, tik vietoj Marsalos į padažą pyliau pusiau saldaus balto vyno...

Kiaulienos išpjova 700 g
Druska, juodieji pipirai~
Aliejus 2 v.š.
Sviestas 2 v.š.
Svogūnai 1 vnt.
Grybai šaldyti, sauja
Miltai 1 v.š.
Marsala 1/2 st.
Vistienos sultinys 1 st.
Grietinėlė 2 v.š.

      Mėsą supjaustome 2 cm storio kepsneliais, paspaudžiame delnu ir iš abiejų pusių pagardiname druska bei pipirais. Kepame karštoje ketaus keptuvėje ant aliejaus ir šaukšto sviesto, po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės. Tada perdedame mėsą į šiltą lėkštę ir uždengiame folija.
       Paruošiame padažą. Į tą pačią keptuvę dedame dar sviesto, jeigu reikia aliejaus, ir apkepiname smulkiai pjaustytą svogūną. Sudedame riekelėmis pjaustytus grybus ir kepame dar kelias minutes, kol išgaruos nuo grybų skystis. Beriame miltų, pilame Marsalos ir patroškiname minutėlę. Tada supilame sultinį ir verdame dar kelias minutes, kol skystis truputį nugaruos. Galiausiai supilame grietinėlę, pagardiname druska, pipirais ir sudedame kiaulieną į padažą. Skanaus!


2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Suvožtinis su kepta vištiena ir mocarela



       Paskutiniu metu atradau Thierry kepyklėlę. Nors ji man nelabai pakeliui, bet tiesiog svaigstu nuo jų kruasanų, eklerų, duonos ir dažnai nepatingėsiu užsukti ten apsipirkti. Bagetės taipogi dieviškos, todėl pietums ėmiau gaminti įvairius sumuštinius.

2 porcijoms:
Bagetė 1 vnt.
Vištienos krūtinėlė 1 filė
Česnakai 2 sk.
Svogūnai 1 vnt.
Čili pipirai 1 vnt.
Petražolės, bazilikai šv. ~
Pomidorai 2 vnt. šviežių arba skardinė konservuotų
Mocarela 2 rutuliukai
Parmezano sūris ~
Druska, juodieji pipirai~
Altvuogių aliejus ~

           Keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus ir apkepiname smulkintus svogūnus, česnakus, čili ir prieskonines žoleles. Sudedame konservuotus pomidorus ir truputį patroškiname (aš naudojau šviežius). Pagardiname druska, pipiras. Vištieną įtriname prieskoniais, perpjauname į dvi dalis ir apkepame atskirai. 
       Kepimo skardelę išklojame folija, dedame vištienos gabalus, ant jų truputį troškintų pomidorų, mocarelos riekeles ir ant viršaus truputį tarkuoto parmezano. Šalia dedame bagetės riekeles ir viską paskrudiname karštoje orkaitėje ant aukščiausios lentynos. Porą minučių ataušiname, suvožiame ir patiekiame. Aš dar papildomai įdėjau agurko griežinėlių.
           Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. kovo 30 d., šeštadienis

Obuolių krepšeliai su varškės įdaru



12 vnt. reikės:
Miltai 1 st.
Sviestas 100 g
Cukrus 4 v.š.
Grietinė 150 g
Varškė 200 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Obuoliai 2 vnt.
Vanilinis pudingas "Dr. Oetker" 1 pak.
Manų kruopos 2 v.š.
Vanilinis cukrus 2 v.š.
Citrinos sultys ~
Cinamonas ~
Migdolų lapeliai ~

       Tešlai išminkome miltus su puse cukraus ir šaltu sviestu. Įdedame žiupsnelį druskos ir 2 šaukštus grietinės. Formeles patepame riebalais, išklojame tešla ir dedame į šaldytuvą. 
        Įdarui sutriname varškę su likusiu cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušiniu ir 100 g grietinės. Įmaišome manų kruopas ir vanilinį pudingą. Obuolius nulupame, supjaustome skiltelėmis. Apšlakstome citrinos sultimis, trupučiu cukraus ir cinamonu. Į krepšelius dedame įdarą, ant viršaus obuolius ir pabarstome migdolų plokštelėmis. Kepame 180 С orkaitėje apie 20-30 min.
          Recepto šaltinis Skanus gyvenimas


2013 m. kovo 29 d., penktadienis

Kalmarai su avokadais



       Prekyboje pasirodė labai skanūs avokadai, reikia naudotis proga ir jų atsivalgyti :) Šitas receptas taip patiko, kad dariau net dvi dienas iš eilės.

Reikės:
Kalmarų filė 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 1 stiebas
Avokadas 1/2 vnt.
Vyšniniai pomidorai 4-5 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/4 vnt.
Alyvuogių aliejus ~
Druska, pipirai, krapai

       Kalmarus dedame į verdantį pasūdytą vandenį, įberiame žiupsnelį krapų ir verdame 5 minutes. Svogūnus ir salierus susmulkiname ir apkepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus, kol suminkštės. Pasūdome ir papipiriname. Į lėkštę dedame agurkų, avokadų griežinėlius, pomidorų puseles. Pagardiname druska, pipirais ir šlakeliu alyvuogių aliejaus. Į vidurį dedame keptų svogūnų ir kalmarus. Skanaus!

2013 m. kovo 28 d., ketvirtadienis

Vištienos apkepėlė


Reikės:
Vištienos filė 300 g
Mocarela 100 g
Ryžiai virti, 1 st. 
Morkos 1 vnt. 
Česnakai 2 sk.
Grietinėlė 1/2 st.
Fermentinis sūris 50 g
Majonezas 3 v.š.
Prieskoniai vištienai ~
Druska, pipirai ~

       Smulkiai supjaustome vištieną ir pakepiname su prieskoniais ir česnaku. Kartu apkepiname smulkintą morką. Užpilame viską grietinėle, įmaišome ryžius ir smulkintą mocarelą. Jeigu reikia, dedame dar druskos ir pipirų. Sudedame apkepėles į kepimo formeles, užtepame šiek tiek majonezo ir užtarkuojame sūrio. Kepame 190 С orkaitėje apie 15 min. - kol sūris išsilydys ir apskrus. Patiekiame su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
       Recepto idėja pagal Aštriai saldu.



2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Šokolado putėsiai


       Labaaai šokoladiniai putėsiai pagal charizmatiškosios Rachel Khoo receptą :) Naudojau gerą juodajį šokoladą, tačiau pasigailėjau, kad nedėjau savo mėgstamiausio šokolado, t.y. tą kurį mėgstu valgyti vieną. Nepaisant, kad į putėsius dedama daug kitų priedų, šokolado skonis jaučiasi labai stipriai. O šiaip jis nerealus, norėčiau pakartoti netolimoje ateityje.

4 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 3 vnt. 
Cukrus 50 g
Kukurūzų krakmolas 20 g
Pienas 250 ml
Kakava 1 v.s.
Cukraus pudra 50 g
Juodasis šokoladas 150 g
Grietinėlė 35 proc. 200 ml
Druska žiupsnelis
Citrinos sultys šlakelis 

       Išplakame trynius su cukrumi iki baltos ir tirštos masės, tuomet įmaišome kukurūzų krakmolą. Suberiame kakavą į pieną ir užverdame. Maža srovele pilame karštą pieną į kiaušinių masę, intensyviai maišydami. Supilame kremą į švarų puodą ir kaitiname ant vidutinės ugnies nuolat maišydami, kol kremas sutirštės. Kai ims kilti burbuliukai (kai tik pamatysit pirmą - antrą), nukeliame nuo ugnies ir supilame į negilų dubenį. Uždengiame maistine plėvele, taip kad paviršius liestųsi su kremu (taip išvengsime plutelės susidarymo). Dedame į šaldytuvą mažiausiai 1 val.
       Pusę baltymų supilame į labai švarų indą ir išplakame su cukraus pudra, druska bei citrinos sultimis iki baltumo. Tada supilame likusius baltymus ir plakame iki standžių blizgių putų. Šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės. Grietinėlę išplakame iki standumo. Išimame atvėsintą trynių kremą, gerai permaišome. Įmaišome šokoladą, atsargiai įmaišome baltymus ir galiausiai plaktą grietinėlę. Viskas! Sudedame putėsius į mažus indelius ir atšaldome šaldytuve 4 val. Skanaus!
       Recepto šaltinis - BBC Food.





2013 m. kovo 26 d., antradienis

Pipirinis steikas



4 porcijoms:
Jautienos didkepsniai 4 vnt. (naudojau brandintą jautieną)
Jautienos sultinys 1/2 st.
Grietinėlė 35 proc. 2 v.š.
Šviežiai malti juodieji pipirai ~
Pipirų mišinys "Santa Maria" ~
Druska ~
Čiobreliai švieži ~
Svogūnai 1 vnt.
Brendis 40 ml
Sviestas 1 v.š.
Augalinins aliejus kepimui
      
       Didelėje lėkštėje sumaišome pipirus ir druską. Apvoliojame didkepsnius gausiai pipiruose iš abiejų pusių ir paliekame pasimarinuoti 5 min. Gerai įkaitiname ketaus keptuvę su aliejumi. Kepame steikus po 3-4 minutes iš abiejų pusių, tada perdedame į šiltą lėkštę ir uždengiame folija.
       Ruošiame padažą: į tą pačią keptuvę įdedame sviesto ir smulkintus svogūnus. Apkepame, kol svogūnai suminkštės, tada pilame brendį irintensyviai maišome apie 30 sek. Tada supilame sultinį, kai užvirs pagardiname druska ir šviežiais čiobreliais. Supilame grietinėlę ir dar paverdame keletą minučių, kol padažas sutirštės. Dedame į lėkštes mėsos kepsnius, užpilame padažu ir patiekiame su bulvėmis ir daržovių garnyru.
      Recepto šaltinis - Laura Vitale.

       

2013 m. kovo 25 d., pirmadienis

Sumuštinis su avokadu ir vytintu kumpiu



       Viskas paprasta, tik viskas turi būti paskrudinta :)

Reikės:
Duona 2 riekės (naudojau prancūzišką duoną su alyvuogėm, iš kepyklėlės)
Avokadai 1 vnt.
Vytintas kumpis 2 gab.
Salotų lapai
Pomidorai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus
Citrinos sultys
Druska, juodieji pipirai ~

      Paskrudiname duonos riekeles ir kumpį (sausoje keptuvėje arba orkaitėje).  Pusę avokado sutriname šakute su citrinos sultimis ir druska. Tyre aptepame vieną skrebutį. Ant viršaus dedame pomidoro riekeles, pabarstome druska, juodais pipirais ir šlakeliu apyvuogių aliejaus. Uždengiame kumpio riekelėmis.
       Likusią pusę avokado supjaustome riekelėmis, dedame ant likusio skrebučio. Pabarstome prieskoniais ir užklojame keliais salotų lapais. Viską suvožiame į vieną didelį sumuštinį ir voila! Skanaus!
       Recepto šaltinis - Laura Vitale.

2013 m. kovo 13 d., trečiadienis

Žiemos pyragas su aviečių uogiene



       Kadangi žiema už lango dar nesitraukia, vakarais vis dar smaguriaujame žieminiais kepiniais su arbata :) Šį pyragą galėčiau pavadinti ir kalėdiniu, dėl jame naudojamų kvapnių prieskonių.

22-24 cm formai reikės:
Miltai 150 g
Kiaušiniai 1 vnt.
Sviestas 150 g
Cukraus pudra 150 g
Malti migdolai 100 g
Malti imbierai 1 a.š.
Malti gvazdikėliai 1 a.š.
Citrinos 1/2 vnt.
Druska žiupsnelis
Aviečių uogienė 250 g

       Suminkome tešlą iš šalto sviesto, miltų, kiaušinių, cukraus pudros, migdolų ir nurodytų prieskonių. Suvyniojame į plėvelę ir dedame valandai į šaldytuvą. Tada tešlą iškočiojame į du lakštus, vieną didesnį (kad gautume pagrindą su borteliais) ir vieną mažesnį (kad galėtume užkloti kaip dangtį). Kepimo formą ištepame sviestu, pabarstome miltais, klojame didesnį tešlos lakštą ir suformuojame bortelius. Ant jo tolygiai paskleidžiame aviečių uogienę ir uždengiame likusiu tešlos lakštu. Kraštus gerai užspaudžiame ir kepame 190 С orkaitėje 40 minučių. 
       P.S. Ant viršutinio tešlos lakšto gražu išspausti formelėmis keletą žvaigždelių, mėnuliukų ar skrituliukų. Deja, man ornamentai perkeliant truputį subyrėjo :) 

                    

       Recepto šaltinis - knyga "Idėjos švenčių stalui.