2011 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Cukinijų, paprikų ir baklažanų troškinys


       Šiandien be galo užsimaniau daržovių. Troškintų, šiltų, aromatingų... Ta proga gaminau tokį troškinuką.

4 porcijoms reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Cukinijos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 50 ml
Pomidorų tyrė 500 g
Juodos alyvuogės 12 vnt.
Čiobreliai džiovinti 1 v.š.
Bazilikai švieži 3 lapeliai
Lauro lapai 1 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Dideliame puode įkaitiname aliejų, sudedame smulkiai pjaustytą svogūną ir jį apkepame iki auksinio gelsvumo. Sudedame šiaudeliais pjaustytas paprikas, kubeliais pjaustytus baklažanus ir cukinijas. Supilame pomidorų tyrę (aš ją pasigaminu blenderio pagalba iš konservuotų pomidorų ir paskaninu druska bei šaukšteliu pomidorų padažo), čiobrelius, įmetame lauro lapą, druskos, juodųjų pipirų. Išmaišome ir troškiname ant mažos ugnies 50 minučių. Nuėmę nuo ugnies sudedame per pusę pjaustytas alyvuoges ir smulkintą baziliką. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Išbandyti receptai.

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis

Kefalės kepsneliai pesto padaže su laukiniais ryžiais ir apelsinų salotomis


      Šiandien apsižiūrėjau, kad jau senokai buvo žuvies ant mano stalo :) Ta proga kepiau kefalės filė, labai patiko bazilikų - saulėje džiovintų pomidorų padažiukas, kuriame marinavau žuvį, bet manau kad šis marinatas tiktų ir kitoms žuvims, pvz. tilapijai.

Reikės:
Kefalės filė 4 kepsneliai
Bazilikai švieži saujelė
Česnakai 2 sk.
Saulėje džiovinti pomidorai 4 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~
Parmezano sūris 80 g
Salotų lapai (Iceberg, špinatai) 2 saujos
Agurkai 1 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Alyvuogių aliejus 3 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Vyno actas 1 a.š.
Medus 1 a.š.
Laukiniai ryžiai 1 st.

       Žuvies filė iš vakaro pamarinuojame pesto padaže - susmulkiname baziliko lapelius, įspaudžiame česnako skilteles, saulėje džiovintus pomidorus, įmaišome šiek tiek druskos, pipirų ir porą šaukštų aliejaus, kuriame mirko pomidorai. Išsimarinavusius kepsnelius dedame į kepimo skardą ir kepame 190 C orkaitėje apie 25 minutes. Tada užtarkuojame šiek tiek sūrio (aš vietoje parmezano panaudojau ementalį) ir dar pakepame 10 minučių.
       Garnyrui išverdame laukinius ryžius ir paruošiame gaivias salotėles - salotų lapus pasmulkiname, agurką, avokadą ir apelsiną supjaustome kubeliais ir užpilame padažu, suplaktu iš aliejaus, sojos padažo, vyno acto ir medaus. Pagardiname šviežiai maltais pipirais.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. liepos 11 d., pirmadienis

Salotos su kepta vištiena, avokadais ir mocarela


2 porcijoms reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Salotų mišinys (Iceberg/Rukola/Sultenės/Špinatai) 2 saujos
Avokadai 1 vnt.
Vyšniniai pomidorai 150 g
Mocarela 1 rutuliukas
Raudonieji svogūnai 1/2 vnt.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Medus 1 a.š.
Citrinos sultys 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Česnakas 1 sk.
Vištienos prieskoniai 1 a.š.

       Vištienos krūtinėlę supjaustome į pailgus gabalėlius, pamarinuojame vištienos prieskoniuose ir iškepame ant šlakelio aliejaus. Salotų lapus nuplauname, nusausiname ir suplėšome. Vyšninius pomidoriukus pjauname pusiau, avokadą nulupame ir supjaustome didesniais kubeliais, mocarelą - taip pat, svogūną į salotas aš mėgstu pjaustyti labai smulkiais kubeliais.
       Į lėkštes dedame salotų lapus, pomidorus, svogūnus, avokadus, ant viršaus - keptus vištienos gabalėlius ir mocarelos sūrį. Užpilame salotas padažu, suplaktu iš medaus, aliejaus, citrinos sulčių, išspaustos česnako skiltelės, druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Neringos blogas.

2011 m. liepos 9 d., šeštadienis

Žirnių sriuba


       Visada norėjau išmokti virti skanią žirnių sriubą. Štai susiradau receptą Beatos virtuvėje, pabandžiau ir, pasirodo, jog nieko super sudėtingo čia nėra, o rezultatas gavosi tikrai puikus :)

Reikės:
Skaldyti žirniai 2 st.
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Salierai 2 stiebai
Jautienos mentė su kaulu 500 g
Lauro lapai 2 vnt.
Juodieji pipirai žirneliais
Druska

       Žirnius prieš verdant aš išmirkiau pernakt, bet manau kad tai nėra būtina, nes skaldyti žirniai ir taip išvirs. Sudedame žirnius į didelį puodą, kartu įdedame mėsą su kaulu ir užpilame vandeniu. Kai užvirs, nugraibome putas, įdedame druskos, pipirų, lauro lapelius ir paliekame 30 min. virti ant nedidelės ugnies (p. Beata siūlo per tą laiką eiti užsiimti kokiais nors namų ruošos darbais arba tiesiog - "gulim ir skaitom" :) ).
       Morkas ir svogūnus supjaustome nedideliais kubeliais ir pakepiname keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Bulves ir salierus taip pat supjaustome mažais kubeliais ir sudedame į sriubą kartu su kepintomis daržovėmis. Mėsą ir kaulą išgriebiame, vėliau virtą jautieną panaudosite kitur, pvz. sumalti ir įdaryti lietinius blynelius. Nors aš mažą gabalėlį mėsos susmulkinau ir palikau sriuboje. Viską dar 15 min. paverdame ir patiekiame su grietine. Labai skanu!
            

2011 m. birželio 22 d., trečiadienis

Ant grotelių kepta vištiena saldžiarūgščiame marinate


       Išbandžiau skanųjį ir išgirtąjį Segebutės marinatą vištienai, kuris tikrai patiko ir mums - tik mano skoniui vis dėlto saldumo buvo per daug, aš pagal savo skonį pateikiu tokias marinato proporcijas:

Vištienos krūtinėlių filė 3 vnt.
Alyvuogių aliejus 4 v.š.
Citrinos 2 vnt. (sultys)
Rudasis cukrus 1/2 st.
Obuolių actas 1/2 st.
Garstyčios 4 v.š.
Česnakai 6 sk.
Druska 4 a.š.
Juodieji pipirai 1 a.š.

       Dubenyje suplakame aliejų, citrinos sultis, obuolių actą ir cukrų. Pagardiname druska, pipirais ir (man dar labai norėjosi) saldžiųjų paprikų milteliais. Česnako skilteles prispaudžiame plokščiu peiliu ir lengvai patraiškome - kad išsiskirtų aromatas, tačiau nesmulkiname viso česnako smulkiai, nes kitaip jo dalelės prikibs prie mėsos ir kepant susvils.
       Vištieną supjaustome plonais kepsneliais, lengvai pamušame ir merkiame į marinatą. Uždengiame dubenį plėvele ir statome į šaldytuvą 5-12 val. Kepame kepsninėje ant grotelių, tačiau nesant salygų, galima tokią vištieną skaniai iškepti ir keptuvėje.

2011 m. birželio 20 d., pirmadienis

Bananų pyragas su vaniliniu pudingu


       Pigus ir greitai pagaminamas pyragas, kurio receptą radau tobulos.blogspot.com svetainėje. Jos darė mažytėje formoje, todėl normalaus dydžio pyragui rekomendavo naudoti dvigubą kiekį produktų. Vis dėlto, man patinka trapūs pyragai su ypatingai plonu pagrindu, todėl man tešlos buvo per daug - kitąkart imsiu dvigubai mažesnį tešlos kiekį. Na, o pats pyragas gavosi skanus, tik jį rekomenduoju gerai (per visą naktį) atšaldyti.

24 cm skeremens formai reikės:
Miltai 2 st.
Sviestas 160 g
Cukrus 6 v.š. ir dar 4 v.š. kremui
Kepimo milteliai 2 a.š.
Kiaušiniai 2 vnt. (tryniai)
Bananai 4 vnt.
Pudingas vanilinis 2 pak. (naudojau Dr.Oetker)
Šokoladas 100 g (naudojau pienišką)
Pienas 900 ml

       Pyrago pagrindui išlydome sviestą, įmaišome miltus, kepimo miltelius, cukrų ir trynius. Suminkome tešlą ir ja išklojame formos dugną, suformuodami bortelius. Dedame į šaldiklį 10 min. ir per tą laiką įkaitiname orkaitę iki 180 C karščio. Ant atšaldytos tešlos dedame folijos lakštą ir jį prislegiame džiovintomis pupelėmis. Kepame 10 min., tada nuimame pupeles ir dar pakepame apie 10-15 min. (priklausomai nuo pagrindo storio). Visiškai atvėsiname.
       Bananus supjaustome griežinėliais ir gražiai išdėliojame ant pagrindo. Vanilinį pudingą paruošiame pagal nurodymus ant pakelio (tik aš ėmiau šiek tiek mažiau pieno, kad kremas tvirčiau sustingtų). Truputį  pravėsiname pudingą ir supilame ant bananų. Dedame į šaldytuvą visai nakčiai. Ant pilnai atvėsusio kremo užtarkuojame šokolado drožlių (geriau tarkuosis, jeigu ir šokoladą prieš tai porą valandų palaikysite šaldytuve).

2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Kiaulienos čenakai


       Dar nuo žiemos užsilikęs receptas, kurio niekaip negalėjau surašyti, nes vieną dieną staiga supratau, kad daugiau nebegaliu žiūrėti į kiaulieną... Tikėkimės praeis, kaip ir visos moterų keistenybės :) Bet kadangi atsirado pageidaujančių sužinoti, kaip aš darau čenakus - prašom Jums ir receptukas.

Reikės:
Kiaulienos sprandinė 400 g
Morkos 2 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Žaliosios paprikos 1/2 vnt.
Porai 1/4 vnt.
Avinžirniai 2/3 st.
Pomidorų padažas 4 v.š.
Česnakai 2 sk.
Lauro lapai 2 vnt.
Sviestas 30 g
Tamsus alus 1/2 st.
Druska, pipirų žirneliai ~
Čili pipirai ~
Čiobreliai ~
Augalinis aliejus ~

       Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais, pabarstome druska, pipirais ir paliekame trumpam pasimarinuoti. Avinžirnius išmirkome pernakt ir išverdame arba naudojame konservuotus. Mėsą apkepame įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol apskrus. Tada užpilame stikline virinto vandens (kad vos apsemtų), įdedame lauro lapų, pipirų žirnelių ir troškiname ant mažos ugnies apie 40 min. - kol mėsa taps labai minkšta.
        Bulves ir morkas supjaustome postambiais gabalėliais. Keptuvėje ant šlakelio aliejaus pakepame smulkintą svogūną ir česnakus, įmaišome porus, paprikas ir patroškiname su pomidorų padažu. Įberiame aitriųjų čili pipirų. Į molinius indelius dedame bulves, ant viršaus morkas, įmetame po gabalėlį sviesto, tada troškintą mėsą, avinžirnius ir ant viršaus - troškintas daržoves. Įberiame dar šiek tiek druskos, čiobrelių, įpilame po šlakelį alaus ir dar truputį vandens, kad vos apsemtų. Molinukų negalima perpildyti, nes troškinant orkaitėje, gali pradėti bėgti ir labai rūkti. Troškiname 200 C temperatūroje apie 30 - 40 minučių.
      

2011 m. birželio 11 d., šeštadienis

Kijevo kotletai


       Kijevo kotletus dariau pirmą kartą, todėl savo forma jie gavosi gal ne visai taisyklingi, bet ateityje dar manau pavyks tobuliau :) Norint pagaminti juos pagal klasikinį prancūzišką receptą (tikrai nustebau sužinojusi apie jų kilmę), reikia laikytis daugybės taisyklių, pvz. kaip pamenu dar sovietiniais metais "Neringos" restorane valgytus Kijevus, jie būtinai turėdavo ir vištienos kauliuką, su kuo šiais laikais jau niekas nekepa... Na, bet aš manau, kad pradedančiajam svarbiausia taisyklė yra labai plonai išmušti vištieną, tik saugoti, kad neįplyštų mėsoje skylutės ir kepant neištekėtų sviestas.

4 kotletams reikės:
Vištienos krūtinėlės filė 1 pak.
Druska, pipirai~
Vištienos prieskoniai ~
Kiaušiniai 2 vnt.
Džiūvėsėliai 1 st.
Miltai 1/2 st.
Sviestas 4-6 v.š.
Krapai, petražolės ~
Aliejus kepimui ~

       Sviestą išsukame su kapotais žalumynais ir padalinę į 4 dalis trumpam kišame į šaldiklį - kad sukietėtų. Vištienos krūtinėlę perpjauname pusiau ir gautas puseles perpjauname į dar du plonesnius kepsnelius. Nieko tokio, jeigu forma gausis ne visai taisyklinga, svarbu kad visi būtų vienodo dydžio/svorio. Tada per plėvelę (kad nesitaškytų) išmušame kepsnelius labai plonai ir pagardiname druska, pipirais bei vištienos prieskoniais.
       Ant gabalėlio vištienos dedame po šaukštą sviesto ir susukame suktinuką. Jį apvoliojame miltuose, plaktame kiaušinyje, džiūvėsėliuose, vėl kiaušinyje ir vėl džiūvėsėliuose - paniruojame, kad susidarytų stora pluta. Apkepame kotletus keptuvėje ant įkaitinto aliejaus, kol truputį parus. Tada dedame į kepimo skardą, pateptą aliejumi ir kepame dar 30 minučių 180 C temperatūroje.
       Įdarui taip pat galima dėti sviestą sumaišytą su tarkuotu fermentiniu sūriu ir žalumynais arba grybų, tačiau man skaniausi tradiciniai kotletai - tik su sviestu.
       Recepto šaltinis - http://www.alfa.lt/.

2011 m. gegužės 31 d., antradienis

Kiaušinių apkepėlė su bulvėmis


       Seniai nerašiau. Tiesą sakant, nieko ir negaminau. Nesiteisinsiu kodėl ir kaip, jau maniau, kad daugiau ir nebeužsiimsiu tinklaraščio rašymu, bet visgi tai labai gera priemonė išsisaugoti receptus ateičiai...
       Šiandien kepiau labai skanų omletuką - fritatą - apkepėlę su kiaušiniais, daržovėmis ir bulvėmis. Galėtų būti sotūs pusryčiai, nors mes valgėme jį vakarienei.

2-3 porcijoms reikės:
Kiaušiniai 6 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Bulvės 2 vnt.
Pienas 100 ml
Lydytas sūrelis 4 v.š. (naudojau "Mildutę")
Druska, juodieji pipirai ~
Alyvuogių aliejus ~
Petražolės/svogūnų laiškai ~

       Svogūnus, paprikas ir bulves supjaustome smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitiname alyvuogių aliejų ir jame apkepiname daržoves (apie 5 minutes). Pagardiname druska, pipirais ir nukeliame nuo ugnies. Dubenėlyje lengvai išplakame kiaušinius, įmaišome pieną ir lydytą sūrį. Supilame plakinį į keptuvę, pabarstome kapotais žalumynais ir gerai išmaišome.
       Kepimo skardelę ištepame sviestu arba aliejumi. Supilame į ją keptuvės turinį ir pašauname į 200 C temperatūros orkaitę. Kepame 25 minutes. Patiekiame su šviežių daržovių salotomis ir duonele.
       Už receptą ačiū Renatai.

2011 m. vasario 13 d., sekmadienis

Tinginys


       Pagaliau ir man atėjo laikas gaminti tinginį. Net gėda prisipažinti, tačiau iki šiol nemokėjau šio beveik tradicinio lietuviško deserto. Beje, ar žinojote, kad tinginio pavadinimas atsirado sutrumpinus senąjį - anksčiau šis desertas buvo vadinamas "Tinginės tortu", neva tik pačios tingiausios šeimininkės nesugebėdavo iškepti naminio pagrindo, o vietoj jo naudodavo sutrupintus forminius sausainius. Mūsų dienomis net garsieji virtuvės šefai tortams naudoja sausainių trupinius kaip pagrindą ir tai anaiptol nereiškia tingėjimo, greičiau meistro išradingumą :)
       Mano pirmasis tinginys pavyko kuo puikiausiai, buvo labai skanus. Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi 2 "dešros" - kadangi jis labai sotus, užtenka visam savaitgaliui.

Reikės:
Sausainiai 800 g (naudojau "Arfa")
Kondensuotas pienas 1 ind.
Sviestas 82 proc. riebumo 130 g
Kakava 3 v.š. (su kaupu)

       Sausainius sulaužome gabaliukais. Sviestą išlydome, kol šiltas sumaišome su kondensuotu pienu. Įdedame kakavą. Pilame kremą ant sausainių gabaliukų ir gerai išmaišome. Dedame masę ant maistinės plėvelės ir formuojame dešras. Šaldytuve šiek tiek prislegiame ir laikome šaltai pernakt.
        Recepto šaltinis - Aštriai saldu.

2011 m. vasario 11 d., penktadienis

Silkė kailinukuose


       Nežinau, ar tai lietuviškas patiekalas, ar slaviškas pagal savo kilmę, tačiau per didžiąsias metų šventes silkės pataluose galima rasti kone ant kiekvieno lietuvio stalo (tiesa, man gražesnis rusiškas vertimas - silkė kailinukuose). Galiausiai tie tradiciniai valgiai per šventes taip nusibosta tarp naujų atradimų, kad mūsų šeimoje per Kalėdas jau nusprendėme tokios silkės atsisakyti. Ir štai, paprastą eilinę dieną, taip smarkiai jos užsimaniau, kad greitai ėmiau ir padariau štai tokią šventišką užkandėlę penktadienio proga :)

3 porcijoms reikės:
Bulvės 2 vnt.
Morkos 1 vnt.
Burokėliai virti 1 vnt.
Silkės filė 2 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Svogūnų laiškai pluoštelis
Majonezas 4 v.š.
Druska, juodieji pipirai~

       Pirmiausia kietai išverdame kiaušinius. Bulves ir morkas nulupame, ir taip pat išverdame pasūdytame vandenyje (burokėlius iškart pirkau virtus). Per stambią tarką sutarkuojame burokėlius, atskirai - kiaušinius. Bulves ir morkas aš smulkiai supjausčiau, bet galima irgi tarkuoti. Susmulkiname svogūnų laiškus, silkę supjaustome kubeliais. Į dubenį dedame bulvių sluoksnį ir patepame trupučiu majonezo. Tada dedame silkę, svogūnus, kiaušinius, morkas ir burokėlius - sluoksniuose vis patepant majonezo. Beje, aš manau, kad per daug majonezo gali pagadinti visą reikalą, todėl tepiau po mažai ir tik kas antrą sluoksnį. Burokėlių sluoksnį pabarstome trupučiu druskos ir juodųjų pipirų.
       Viename žurnale nužiūrėjau tokį gražų pateikimo būdą - sudėjau salotas į mažus indelius atvirkštine tvarka ir tada apverčiau į lėkštes. Labai skanu su juoda šviežia duona. Skanaus!

2011 m. vasario 10 d., ketvirtadienis

Virti maltinukai "Pūkučiai"

      
       Labai mėgstu virtas mėsos galkutes. Šiandien išbandžiau tokius kiaulienos-kalakutienos kukulius su česnakiniu sūrio ir kiaušinių įdaru, kurių receptą radau Srovės blog'e. Gavosi labai švelnaus skonio maltinukai, tikri "pūkučiai" :)

12-14 vnt. reikės:
Malta kiauliena 500 g
Malta kalakutiena 500 g
Svogūnai 2 vnt.
Česnakai 3 sk.
Kiaušiniai 4 vnt.
Sūris fermentinis 150 g
Majonezas 3 v.š.
Krakmolas 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Sviestas 30 g
Miltai 1 a.š.
Grietinė 100 g

       Įdarui kietai išverdame 3 kiaušinius. Sutarkuojame fermentinį sūrį, virtus kiaušinius ir 1 skiltelę česnako. Įdedame porą šaukštų majonezo ir viską išmaišome. Suformuojame iš įdaro graikinio riešuto dydžio rutuliukus.
       Mėsos faršą sumaišome su likusiu kiaušiniu, smulkintu 1 svogūnu ir 1 skiltele česnako. Pagardiname druska, juodaisiais pipirais. Įmaišome krakmolą ir likusį šaukštą majonezo. Šlapiomis rankomis darome mėsos blynelius, uždedame įdaro rutuliuką ir suformuojame apvalius kukulius. Dedame į pasūdytą verdantį vandenį kartu su likusiu svogūnu, supjaustytu ketvirčiais, česnako skiltele, lauro lapeliu, juodųjų pipirų grūdeliais ar kitais mėgiamais prieskoniais. Verdame 15 minučių.
       Padažui išlydome gabaliuką sviesto, įmaišome šaukštelį miltų, įpilame stiklinę nukošto sultinio, kuriame virė kukuliai ir sudedame grietinę. Garnyrui patiekiau bulvių košę ir burokėlių-obuolių salotas su grietine.
       Recepto šaltinis - Laikas į virtuvę.

2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Šokoladinis varškės pyragas


       Nors paprastai pyragus kepu tik savaitgaliais, šiandien man buvo liūdna, todėl sugalvojau išsikepti kokį greitą ir paprastą kepinuką :) Kadangi į tešlą dedame varškę, šio pyrago vidus lieka drėgnas, primenantis sūrio pyrago įdarą, o išorė gražiai apskrunda.

Nedidelei formai reikės:
Miltai 1 st.
Kiaušiniai 4 vnt.
Varškė riebi 360 g
Cukrus 1 st.
Kepimo milteliai 1 a.š.
Kakava 1 v.š.
Vanilinis cukrus 1 pak.
Cukraus pudra~

       Suplakame kiaušinius su cukrumi. Tada suberiame miltus ir kepimo miltelius. Sudedame varškę ir sutriname elektriniu blenderiu, kad neliktų gumulėlių. Suberiame kakavą ir vanilinį cukrų. Kepame 50 minučių 180 C temperatūroje.
       

2011 m. vasario 8 d., antradienis

Trinta cukinijų sriuba su kvietinėmis kruopomis



        Kreminės sriubos vis dar neužleidžia pozicijų mano mėgiamiausiųjų sąraše. Šita sriuba man buvo malonus atradimas. Skoniu primena kreminę grybų sriubą, nors jokių grybų jos sudėtyje nėra. Jau seniai pastebėjau - pakepini svogūną ant aliejaus, vėliau įmaišai grietinėlės ir patiekalas įgauna kažkokį mistišką grybų skonį :) Beje, originaliame recepte siūloma naudoti miežines kruopas, aš vietoj jų naudojau kvietines, bet kruopos tik priedas, todėl skonio labai smarkiai nekeičia.

Reikės:
Cukinijos 2,5 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Kvietinės kruopos 1 st.
Vištienos sultinys 1 l
Alyvuogių aliejus ~
Raudonėliai 1 a.š.
Druska, juodieji pipirai ~
Grietinė ~

       Kvietines kruopas nuplauname, užpilame 2,5 stiklinės vandens, pasūdome ir verdame apie 20 min. Svogūną ir jaunas cukinijas supjaustome kubeliais. Dideliame puode įkaitiname šlakelį aliejaus, jame apkepiname svogūną. Sudedame pjaustytas cukinijas, raudonėlius, užpilame karštu sultiniu ir verdame 20 min. Tada daržoves sutriname. Į puodą sudedame virtas kruopas. Pagardiname druska, pipirais, galima įdėti šaukštelį cukraus. Patiekiame su šlakeliu grietinės. Skanaus!
       Recepto šaltinis - Duonos ir žaidimų.

2011 m. vasario 7 d., pirmadienis

Ant grotelių kepta lašiša su sezamų plutele


       Kažkaip susivokiau, kad jau senokai negaminau žuvies. Nedovanotina klaida man, kaip prisiekusiai žuvies mėgėjai :) Štai ta progra traukiu receptėlį, kurį jau senokai buvau nusižiūrėjusi kitame tinklaraštyje ir planavau išbandyti.

2 porcijoms reikės:
Lašišos filė 2 gab.
Citrinos 1 vnt.
Sojų padažas 2 v.š.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Cukrus 2 a.š.
Sezamo sėklos 50 g
Raudonieji ryžiai garnyrui

       Iš citrinos sulčių, sojų padažo, tarkuoto imbiero ir cukraus sumaišome marinatą. Į jį pamerkiame lašišos kepsnelius ir dedame į šaldytuvą nakčiai. Įkaitiname orkaitės grilį (jei sąlygos leidžia, galima kepti ir lauke). Groteles patepame trupučiu aliejaus ir ant jų dedame lašišos kepsnelius. Gausiai apiberiame sezamų sėklomis. Aš kepiau apie 20 minučių 180 C temperatūroje. Kepant lauke ant grotelių, pakaktų perpus trumpiau. Patiekiame su raudonaisiais ryžiais ir įvairiom daržovėm.
       Recepto šaltinis - Skanu ir sveika.

2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kavos skonio "Panna cotta" su migdoliniais amaretti


     Turėjau iš Italijos parsivežusi migdolinių "Amaretti" sausainėlių, kurių, buvau įsitikinusi, mūsų prekybos centruose nebūna pirkti. Aišku, nutiko kaip visada - kol reikėjo, tol nebuvo, kai tik parsigabenau iš užsienio, pasirodo ir pas mus pilna... Jau seniai norėjau išbandyti kokį desertą su amaretti, o jau kad įdėjau tiek pastangų tiems sausainiams gauti, tai ir receptą rinkausi ilgai ir išrankiai. Tikrai neprašoviau su tokia "Panna cotta" - daugelis turbūt esat ragavę grietinėlės putėsių su uogų padažais, o aš siūlau juos dar paskaninti espresso kava ir migdoliniais sausainėliais.

4 porcijoms reikės:
Pienas 250 ml
Grietinėlė 250 ml
Espresso kava 1 porc. (apie 40 ml, naudojau "Lavazza")
Amaretti sausainiai 100 g
Cukrus 2 v.š.
Amaretto likeris 1 v.š.
Želatina 2-3 v.š.

       Želatiną užmerkiame keliuose šaukštuose šalto vandens ir paliekame išbrinkti. Jeigu desertą norėsite išversti iš formelių į lėkštes, dėkite 3 šaukštus želatinos, o jei patieksite stiklinėse - užteks ir dviejų. Sausainius sutriname kombainu į smulkius trupinėlius. Suberiame į puodą, užpilame pienu ir grietinėle. Beje, aš niekada nedarau Panna cottos vien iš grietinėlės - man neskanu, nes smarkiai per riebu, todėl visada atskiedžiu perpus su pienu (ar net 2:3). Užplikome mažą puodelį Espresso kavos ir ją supilame į puodą. Įdedame cukraus ir kaitiname ant nedidelės ugnies nuolat maišant, iki virimo. Želatiną ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į grietinėlės masę. Puodą nukeliame nuo ugnies ir 5 minutes vėsiname maišydami - kad nesusidarytų pieno plutelė. Pravėsusį desertą išpilstome į indelius. Atvėsiname dar apie pusvalandį kambario temperatūroje, uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms. Patiekiant apibarsčiau maltu šokoladu. Labai skanu!
       Recepto idėja - http://www.blogdolcevita.com/.

2011 m. vasario 5 d., šeštadienis

Quiche lorraine su daržovėmis


       Kyšas (Quiche) man kažkodėl asocijuojasi su vėlyvais pusryčiais-ankstyvais pietumis (brunch). Nelabai dažnai tokie pasitaiko, bet jeigu jau šiandien atėjo ta diena, kepiau šį prancūzišką trapios tešlos pyragą su cukinijų, paprikų ir svogūnų įdaru.

Reikės:
Sviestas 110 g
Kiaušiniai 3 vnt.
Miltai 175 g
Svogūnai 1 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Pienas 125 ml
Grietinė/Grietinėlė 125 ml
Kietas sūris 80 g
Druska, juodieji pipirai~

         Sviestą supjaustome mažais gabaliukais ir triname su miltais tarp pirštų, kol gausime trupinius. Įberiame 1/2 šaukštelio druskos ir įmušame 1 kiaušinį. Suminkome tešlą (jeigu reikia, įpilame šaukštą šalto vandens), suvyniojame į plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.  Atšaldytą tešlą išimame, apie 5 min. atšildome kambario temperatūroje ir iškošiojame pagrindą kiek didesnį nei formos dugnas. Perdedame į formą ir išlipdome bortelius. Pagrindą subadome šakute ir kepame 180 C orkaitėje 10 minučių pridengtą folija, paskui nuimame foliją ir kepame dar 10 min.
       Įdarui supjaustome svogūnus pusžiedžiais, cukinijas - griežinėliais ir į tris dalis, paprikas - kvadratėliais. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pirmiausia apkepame svogūnus, kol gražiai pagels. Paskaniname druska. Perdedame į dubenėlį. Tada apkepame cukinijas, apversdami iš abiejų pusių. Atidedame kartu su svogūnais. Galiausiai apkepame paprikas. Likusius kiaušinius suplakame su pienu ir grietine, paskaniname druska, pipirais. Sūrį sutarkuojame ir įmaišome į kiaušinių plakinį. Ant apkepto pagrindo sudedame daržoves, užpilame kiaušinių ir sūrio plakiniu. Kepame dar 20 minučių.

2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Kalakutienos ir daržovių troškinys



       Kadangi sergu, niekur negaliu išeiti iš namų. Tuo pačiu, stengiuosi stiprinti imunitetą citrinomis, imbierais ir česnakais. Šįkart gaminau tokį kinišką kalakutienos ir daržovių troškinuką, kuriam produktų mokėtų nupirkti net ir mano vyras. Turi maniškis tokią baimę - sykį buvo nutikimas, kai paprašiau man nupirkti konservuotų šparagų ir jis niekaip negalėjo tokių rasti, o merginos su užrašais "klausikite - mes jums padėsime" tik pečiais trukčiojo ir sakė pirmąkart apie tokius girdi... Nuo to karto susinepatogino ir atsisako iš manęs priimti pirkinių sąrašus su neįprastais ingredientais :)

4 porcijoms reikės:
Kalakutienos krūtinėlės filė 1 vnt.
Paprikos žalios 1/2 vnt.
Paprikos raudonos 1/2 vnt.
Brokoliai 1 vnt.
Šparaginės pupelės 200 g
Česnakai 2 sk.
Imbiero šaknis 2 cm gabaliukas
Augalinis aliejus 2 v.š.
Sojos padažas 2 v.š.
Ryžių actas 1 a.š.
Medus 1 v.š.
Druska, juodieji pipirai~
Saulėgrąžų sėklos saujelė

       Kalakutieną supjaustome juostelėmis ir apkepiname gilioje keptuvėje ant šlakelio aliejaus. Pagardiname druska, pipirais, smulkintu česnaku ir imbieru. Druskos nepadauginkite, nes dar pilsime sojos padažą, kuris irgi suteikia patiekalui sūrumo. Sudedame juostelėmis pjaustytas paprikas ir šparagines pupeles. Uždengiame ir troškiname, kol daržovės suminkštės. Brokolį supjaustome žiedynais ir kelias minutes apverdame sūdytame vandenyje. Iš sojos padažo, acto ir medaus suplakame padažą. Užpilame padažu daržoves ir permaišome. Brokolius aš mėgstu įmaišyti pačią paskutinę minutę - kad jie nesutižtų ir nenusidažytų sojos padažu. Pabarstome troškinį skrudintomis saulėgrąžomis. Beje, tos saulėgrąžos man čia nelabai patiko, kitąkart manau dėsiu sezamų sėklas.
       Recepto šaltinis - Kulinarijos laboratorija.

2011 m. vasario 2 d., trečiadienis

Pyragas su brendyje mirkytomis razinomis


       Pilnas šio skanėsto pavadinimas būtų - morkų pyragas su brendyje mirkytomis razinomis ir baltojo šokolado kremu. Labai įdomi produktų kombinacija ir skanus rezultatas. Niekada nesižavėjau morkų pyragais, nes man jie visada atrodė pernelyg sveikuoliški, kad būtų skanūs :) Bet šiame recepte jokių morkų nė nepajusite, matyt jos reikalingos tik drėgnai konsistencijai išgauti.

Nedidelei formai (20 cm) reikės:
Razinos didžiosios 200 ml
Brendis arba tamsus romas 100 ml
Sviestas 175 g
Rudasis cukrus 200 ml
Kiaušiniai 3 vnt.
Morkos tarkuotos 350 ml (apie 10 vnt.)
Grietinė 50 ml
Kepimo milteliai 1 a.š.
Miltai 200 ml
Kakava 2 v.š.
Baltasis šokoladas 100 g (naudojau "Princo")
Juodasis šokoladas 100 g (naudojau "Karūnos")

Viršutiniam sluoksniui:
Baltasis šokoladas 100 g
Sviestas 30 g
Lydytas sūrelis be priedų 175 g

       Razinas pusdieniui pamerkiame į brendį. Morkas nuskutame ir smulkiai sutarkuojame. Esu skaičiusi, kad pyragams morkas geriausia yra išspausti su sulčiaspaude, kad gautume sausus ir labai smulkius tarkius, o sultis paprasčiausiai išgeriame. Kambario temperatūros sviestą išplakame su cukrumi. Po vieną įmušame kiaušinius, sudedame grietinę ir tarkuotas morkas (jei pasitaikys stambių nesutarkuotų gabalų, būtinai juos išimkite). Atskirame inde sumaišome miltus su kakava ir kepimo milteliais. Palengva įmaišome ir miltus į tešlą. Razinas nusunkiame, baltąjį šokoladą sukapojame gabaliukais ir įmaišome į tešlą. Juodąjį šokoladą ištirpiname ant vandens vonelės ir supilame į tešlą. Kepimo formą ištepame sviestu ir sukrečiame tešlą. Kepame 30 minučių uždengtą folija 180 C temperatūros orkaitėje. Tada foliją nuimame ir kepame dar 20 min. Iškeptą pyragą pilnai atvėsiname.
      Glaistui ant vandens vonelės ištirpiname baltąjį šokoladą su trupučiu sviesto. Įmaišome lydytą sūrelį, aptepame pyragą ir dar įdedame į šaldytuvą bent porai valandų, kad sustingų. Jeigu turite laiko, rekomenduoju palikti pyragą šaldytuve visai nakčiai.
       Recepto šaltinis - Panelės receptų knyga "Skanios žvaigždžių nuodėmės".


2011 m. vasario 1 d., antradienis

Ukrainietiški barščiai



     Rūgštūs barščiai su raugintais kopūstais ir marinuotais burokėliais, puikiai atstatantys jėgas po vakarėlio :)

Reikės:
Burokėliai marinuoti 500 ml (geriausia Kėdainių konservų)
Rauginti kopūstai 250 ml
Pupelės 2/3 st.
Morkos 1 vnt.
Svogūnai 2 vnt.
Bulvės 7 vnt. (mažos)
Vištienos sultinio kubeliai 2 vnt.
Druska, juodieji pipirai ~

       Pupeles užmerkiame 7-8 val. kad išbrinktų. Užpilame dideliu kiekiu vandens ir verdame apie 50 min. Morkas stambiai sutarkuojame, svogūnus susmulkiname ir apkepiname ant šlakelio aliejaus ar sviesto. Įpusėjus pupelių virimo laikui, sudedame raugintus kopūstus ir sultinio kubelius. Paverdame 10 min. ir sudedame bulves. Kopūstams suminkštėjus, sudedame burokėlius ir pakepintas morkas su svogūnais. Pagardiname druska, pipirais. Rūgštumo pakaks ir iš marinuotų daržovių, tačiau jeigu norisi daugiau - įpilkite papildomą šlakelį acto ir įdėkite šaukštelį cukraus. Patiekiame su grietine ir juoda "Ajerų" duona.
       Recepto šaltinis - IKI receptai.