2010 m. gegužės 30 d., sekmadienis

Salotos su baklažanų čipsais


       Vis ieškau to pačio pačiausio baklažanų recepto, kuriame jų negalėtum pakeisti niekuo kitu ir net nesinorėtų to daryti. Šios salotos labai patiko, kitą kartą gal darysiu daugiau įvesdama savo pakeitimų. Tačiau baklažanų čipsai - kažkas naujo ir tikrai verto dėmesio, recepto šaltinis - tinginiai.com

2 porcijoms salotų reikės:
Baklažanai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Avokadai 1 vnt.
Šviežios morkytės 2 vnt.
Sumuštinių duonos arba čiabatos 2 riekelės
Alyvuogių  aliejus
Druska, pipirai ~
Bazilikai, čiobreliai ~
Česnakai 1 sk.
Balzaminis actas 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.

       Baklažanų čipsai gaminami taip: supjaustome plonomis riekelėmis baklažanus, išdėliojame didelėje lėkštėje ir pabarstome druska. Paliekame 15 min. kol išsiskirs rasa, tada nuvalome popieriniu rankšluosčiu (druską taip pat reikia gerai nuvalyti). Apverčiame baklažanų riekeles ir pakartojame visą procedūrą su druska, laukimu ir nuvalymu. Orkaitė jau turi būti įkaitinta iki 200 C temperatūros. Pabarstome čipsus pipirais, bazilikais, pašlakstome alyvuogių aliejumi. Dedame ant grotelių ir kepae 15 min. (prižiūrėkite, kad nesudegtų - kepimo trukmė priklauso nuo griežinėlių storio). Orkaitę išjungiame ir paliekame dar kokiam pusvalandžiui, kad čipsai dar labiau išdžiūtų.
      Duonos riekeles paskrudiname, pašlakstome alyvuogių aliejumi bei įtriname česnaku. Supjaustome kvadratėliais. Morkas supjaustome pailgais gabalėliais ir apverdame sūdytame vandenyje. Avokadus ir pomidorus supjaustome. Daržoves sumaišome, papuošiame baklažanų skridinėliais ir apšakstome padažu iš garstyčių, balzaminio acto, aliejaus, druskos ir čiobrelių.

2010 m. gegužės 27 d., ketvirtadienis

Salotos su brokoliais ir apelsinais

       Šios puikios pavasariškos salotos su šviežiom daržovėmis, brokoliais ir apelsinais, užpiltos saldžiarūgščiu medaus ir garstyčių padažu anksčiau būdavo mano mėgiamiausios salotos "Čili" picerijoje. Beje, jas galima dar papildyti keptais vištienos ar kalakutienos gabalėliais.

2-iems porcijoms reikės:
Brokoliai 1/2 vnt.
Apelsinai 1 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Paprikos 1/2 vnt.
Salotų lapai ~
Medus 1 a.š.
Garstyčios 1 a.š.
Lazdyno riešutų aliejus 2 a.š.
Citrinos sulčių 1 a.š.

       Brokolius supjaustome mažesniais žiedynais ir apverdame keletą minučių sūdytame vandenyje. Salotas, pomidorus ir paprikas supjaustome ir išdėliojame lėkštėje. Apelsiną nulupame, nupjaustome žieveles ir išimame "filė". Sudedame brokolius ir apelsinus ant daržovių. Iš nurodytų produktų sumaišome padažą ir apšlakstome juo salotas.

2010 m. gegužės 21 d., penktadienis

Lašišų iešmeliai su daržovėmis


       Visą savaitę užbaiginėjau didelį rašto darbą, grauždama vien džiuvėsius. Šiandien pagaliau atradau valandėlę pasigaminti "normalaus" maisto. Tikra šventė :)

6-iems iešmeliams reikės:
Lašišos filė 400 g
Citrina 1 vnt.
Paprikos 1 vnt.
Cukinijos 1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Grietinė 2 v.š.
Majonezas 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Bazilikai džiovinti 1/2 a.š.
Čiobreliai džiovinti 1/2 a.š.

      Lašišai nulupame odą ir filė supjaustome stambiais gabaliukais, tinkamais verti ant iešmelių. Cukinijas supjaustome storais pusmėnuliais, paprikas - kvadratais, svogūną padaliname į keturias skilteles ir išskirstome dar per pusę. Viską užpilame citrinų sultimis, grietine, majonezu ir prieskoniais. Paliekame pasimarinuoti keletą valandų. Medinius iešmelius pamerkiame pusvalandžiui į šaltą vandenį (kad kepant nesudegtų). Lašišos ir daržovių gabalėlius sumauname ant iešmelių, suvyniojame kiekvieną atskirai į foliją ir kepame orkaitėje arba ant grotelių. Orkaitėje kepame 190-200 C temperatūroje apie 20 minučių.
       Tiesa, kartu su minėtomis daržovėmis dar reikėjo suverti ir brokolio žiedynų, bet aš jį nusipirkau ir pamiršau šaldytuve :)))) Kam nepasitaiko... Recepto šaltinis - Beatos blog'as.



Salotos su Cambozola sūrio padažu


Įvairių salotų lapai (Radicchio, Ruccola, Lolo Rosso) ~
Mangai 1 vnt.
Svogūnų laiškai 2 vnt.
Cambozola pelėsinis sūris 100 g
Graikiniai riešutai 3 v.š.
Grietinė 100 g
Baltas sausas vynas 3 v.š.
Baltojo vyno actas 2 v.š.
Graikinių riešutų aliejus 2 v.š.
Druska, pipirai

       Salotų lapus nuplauname, nusausiname ir išdėliojame lėkštėje. Svogūnų  laiškus supjaustome žiedeliais ir užberiame ant salotų. Mangą nulupame, supjaustome skiltelėmis ir išdėliojame ant viršaus. Sūrį sutriname šakute, sumaišome su grietine, vynu, actu, druska, pipirais ir išsukame, kol gausime kreminį padažą. Pilame padažą ant salotų ir užbarstome smulkintais graikiniais riešutais. Skaniausia patiekti su prancūzišku batonu.

2010 m. gegužės 15 d., šeštadienis

Traškus desertas su rabarbarais


       Šie karšti pyragėliai su rabarbarais gali būti kepami ir didelėje pyrago formoje - tuomet prieš patiekiant į stalą juos galite sudėlioti į desertinius indelius ir, kol dar karšti, ant viršaus uždėti po kaušelį ledų. Labai skanus desertas, kurio receptą radau Food Wishes blog'e.

4-ioms porcijoms naudojau:
Rabarbarai 2 vnt.
Cukrus 1/3 st.
Miltai 1/3 st.
Avižiniai dribsniai 1/3 st.
Rudasis cukrus 1/3 st.
Cinamonas ~
Sviestas 3 v.š.
Druska žiupsnelis
Ledai vaniliniai ~

       Rabarbarus nulupame, perpjauname išilgai į tris dalis ir supjaustome gabaliukais. Sumaišome su cukrumi ir paliekame, kad išsiskirtų sultys. Per tą laiką pasiruošime tešlą - sumaišome miltus su avižiniais dribsniais, ruduoju cukrumi, cinamonu ir druska. Dedame šalto sviesto gabaliukus ir juos ištriname šakute, kol gausime trupinius. Į sviestu išteptas keramines formeles dedame rabarbarų įdarą, ant viršaus pabarstome tešlos trupinius, šiek tiek paspaudžiame rankomis, kad paviršius būtų lygus. Kepame 190 C orkaitėje 30 min. (jeigu kepsite didelėje formoje, gali užtrukti 40-50 min.). Ant karštų pyragėlių dedame po kaušelį ledų ir patiekiame.

2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Meksikietiškos avokadų salotos


       Panašu, kad turėsiu dar vienas mėgiamiausias salotas. Jų receptą turėjau šimtą metų (kažkada sesuo padovanojo salotų knygą), bet tik dabar sugalvojau pagamint - mat turėjau sunokusį avokadą ir pamačiau, kad vyksta Meksikos virtuvės savaitė. Aš visada kažkaip buvau viduje nusistačiusi prieš avokadų derinimą su tokiomis aštraus skonio daržovėmis kaip svogūnai ar paprikos, bet čia viskas susiderino kuo puikiausiai. Salotos tikrai labai labai skanios ir jas dabar dažnai darysiu :)

2 porcijoms reikės:
Avokadai 2 vnt.
Cukinijos 1/2 vnt.
Paprikos 1/4 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Svogūnų laiškai 2 vnt.
Citrinos 1/4 vnt.
Druska, pipirai ~
Alyvuogių aliejus 1 v.š.

       Avokadus perpjauname pusiau, išimame kaulą ir išskobiame minkštimą. Apšlakstome citrinų sultimis, kad nepajuoduotų, ir sutriname šakute. Cukiniją, papriką ir pusę svogūnų susmulkiname elektrine pjaustykle. Įmaišome į avokadų masę, paskaniname aliejumi, druska, pipirais. Kitą pusę svogūnų supjaustome žiedeliais - apibarstymui. Pomidorus supjaustome griežinėliais ir išdėliojame lėkštėje. Ant viršaus dedame avokadus, apibarstome žalumynais. Paskrudiname duonos riekeles, kol dar šiltos tepame sviestu ir valgome su avokadų salotomis.  Neapsakomai skanu!

2010 m. gegužės 9 d., sekmadienis

Lašišos kepsniai su trijų rūšių salotomis


       Šiandien norėjau pietums kažko ypatingo. Taigi, kepiau lašišos kepsnelius su pikantiškomis salotėlėmis. Pačios lašišos receptas - visiškai minimalus, bazinis. O štai trijų salotų su kokosų užpilu idėją radau jogos mitybos puslapyje. Salotėlės gavosi tikrai skanios ir aromatingos, bet kitąkart nežinau ar tiek žaisčiau, mat užpilo gamyba nemažai užtrunka...

Lašišos kepsneliai 2 vnt.
Citrinos 1 vnt.
Medus 1 v.š.
Garstyčios 2 a.š.
Prieskoninių žolelių žuviai mišinys 1 a.š.
Krapai 1 a.š.
Druska, pipirai ~

Garnyrui:
Morkos 1 vnt.
Agurkai ilgavaisiai 1/3 vnt.
Moliūgai gabalėlis (bulvės dydžio)
Bulvės 3 vnt.
Alyvuogių aliejus
Kmynai / bulvių prieskoniai

Kokosų užpilui:
Kokosų pienas 1/2 ind.
Sojos padažas 2 v.š.
Ciberžolė 1/2 a.š.
Saldžiosios papikos milteliai 1/4 a.š.
Aštriosios paprikos miteliai 1/4 a.š.
Prieskonių mišinys Garam masala  1/4 a.š.

       Dubenėyje sumaišome medų, garstyčias ir pusės citrinos sultis (kitą pusę perpjaukite pusiau ir patiekite prie keptos lašišos). Įberiame prieskonių, druskos, pipirų. Šiame marinate apvoliojame lašišą. Įkaitiname orkaitę iki 200 C temperatūros. Į kepimo indą su dangčiu dedame lašišos kepsnelius, užpilame marinatu, įpilame porą šaukštų vandens ir kepame 20 min. Tada nuimame dangtį ir dar 5-10 min. apskrudiname. 
       Bulves apverdame 10 minučių vandenyje, tuomet suberiame į kepimo skardą, pašlakstome alyvuogių aliejumi ir mėgiamais bulvių prieskoniais arba kmynais. Kepame orkaitėje, kol apskrus. Kad per daug neišsausėtų, įpilkite į skardą truputį vandens.
       Salotoms šiaudeliais supjaustome arba sutarkuojame morkas, agurkus ir moliūgą (žievę nupjaustome). Kokosų pieną supilame į nedidelį puodą, išmaišome, kad neliktų gumulėlių ir užverdame. Paskaniname prieskoniais, sumažiname ugnį ir verdame vis pamaišydami, kol sutirštės (tai užtruks apie 30 min.). Turėkite omenyje, kad užpilas šiek tiek sutirštės savaime, kai atvės. Nukėlę nuo ugnies įmaišome sojos padažą ir kai pravėsta - užpilame ant salotų.


2010 m. gegužės 8 d., šeštadienis

Kokosinis bananų desertas


Bananai 2 vnt.
Miltai 1 st.
Pienas 1 st.
Kokosų drožlės 4 v.š.
Kiaušiniai 1 vnt.
Vanilinis cukrus ~
Cukraus pudra ~
Aliejus kepimui ~

       Iš miltų, pieno ir kiaušinio sumaišome tešlą, kaip blynams. Suberiame kokosų drožles ir vanilinį cukrų. Tešla turi gautis tiršta, kaip grietinė. Bananus supjaustome įstrižomis storomis riekelėmis. Panardiname juos į tešlą, apvoliojame iš visų pusių ir apkepame gerai įkaitintame aliejuje. Aš kepiau paprastoje keptuvėje, bet jeigu turite gruzdintuvę, tai ji čia tiktų kuo puikiausiai. Prieš patiekiant apibarstome cukraus pudra.


2010 m. gegužės 7 d., penktadienis

Tailandietiškas jūros gėrybių troškinys


       Šį jūros gėrybių troškinį kreminiame padaže kažkada gamino Linas per TV. Tiesa, jo recepte dar buvo dedama vištienos gabalėlių - manau jie skonio nepagadintų, bet troškinys vien tik su jūros gėrybėmis ir taip buvo labai labai skanus. Tik - atsargiai! - labai aštrus...

Jūros gėrybių mišinys 300 g
Didžiosios krevetės 10 vnt.
Šaldytų daržovių mišinys "WOK" 500 g
Pekino kopūstai 1/2 vnt. (galima naudoti ir Savojos)
Ryžių makaronai 200 g
Imbieras šviežias 20 g
Citrinos 2 vnt. (sultys)
Česnakai 6 sk.
Čili pipirai malti 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Kokosų pienas 600 g
Druska ~
 
       Atšildome daržoves ir jūros gėrybes. Jūros gėrybes apverdame sūdytame vandenyje porą minučių. Pagaminame marinatą iš tarkuoto imbiero, česnako, čili pipirų ir citrinų sulčių. Išvirtas jūros gėrybes perliejame šaltu vandeniu ir sumaišome su marinatu. Per tą laiką susipjaustome Pekino kopūstus šiaudeliais. Ryžių makaronus 3 min. verdame sūdytame vandenyje (naudojau plačius, ne "siūlelius"), perliejame šaltu vandeniu.
       Keptuvę įkaitiname taip, kad įpylus aliejaus pradėtų rūkti dūmai. Sudedame krevetes ir jūros gėrybes, apskrudiname. Tada dedame daržoves, galiausiai - Pekino kopūstus. Apkepiname viską nuolat maišydami. Sudedame pomidorų pastą, kokosų pieną ir verdame 3 minutes. Pagal savo skonį pasūdome padažą. Pabaigoje sudedame makaronus ir dar paverdame 2-3 min. 
       Iš šio kiekio produktų gaunasi tikrai daug troškinio - užtektų pamaitinti kokius 4 didelius vyrus :)

2010 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Tailandietiški makaronai su mango ir pupelėmis


       Paskutiniu metu pastebėjau, jog labai dažnai gaminu su mangais. Man patinka juos pirkti - atsirado visai gražių ir sunokusių jau parduotuvėse, o parsinešusi namo aš juos dar panokinu keletą dienų ant saulėtos palangės.

Makaronai 350 g
Mango 1 vnt.
Vyšniniai pomidorai 1 st.
Baltos pupelės 1 ind.
Alyvuogių aliejus 1 v.š.
Česnakai 3 sk.
Balzaminis actas 1 v.š.
Raudonėliai 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Parmezanas 2 v.š.
Petražolės šviežios 2 v.š.

       Makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Pomidorus pjauname pusiau ir apkepame įkaitintame aliejuje. Sudedame pjaustytus mangus. Pasūdome, įberiame prieskonių, balzaminio acto, įtarkuojame česnako. Suberiame pupeles ir kelias minutes patroškiname. Įtarkuojame parmezano sūrio. Makaronus nukošiame, suberiame į pomidorų ir mangų troškinį ir išmaišome. Patiekdami apibarstome šviežiomis petražolėmis (4 porcijos).

2010 m. gegužės 4 d., antradienis

Žiedinių kopūstų salotos


       Labai skanios, sočios ir lengvai pagaminamos salotos dažnai patiekiamos ant mūsų stalo - kai tik pavyksta gauti gerą žiedinio kopūsto galvą. Šiandien labai apsidžiaugiau, kai radau jų Maximoje akcijine kaina :)

Žiediniai kopūstai 1 vnt.
Kiaušiniai 2 vnt.
Porai 1/2 vnt.
Pomidorai 2 vnt.
Majonezas 3 v.š.
Druska, juodieji pipirai ~

       Žiedinį kopūstą supjaustome postambiais žiedynais ir apverdame pasūdytame vandenyje 15 min. Galima į vandenį dar įpilti šlakelį pieno - sakoma, kad jis pašalina kartumą, kuriuo pasižymi ankstyvieji pavasariniai kalafiorai (rudenį tai visai nebūtina). Porą perpjauname išilgai, išplauname žemes ir supjaustome griežinėliais. Prieš pat baigiant virti kalafiorams, paskutinėms dviems minutėms į puodą sumetame porus ir kartu apverdame. Kietai išverdame kiaušinius. Supjaustome pomidorus, kiaušinius, per sietelį nukošiame žiedinius kopūstus ir porus. Sumaišome su majonezu, pasūdome ir stipriai pabarstome šviežiai maltais juodaisiais pipirais.


2010 m. gegužės 3 d., pirmadienis

Indiškas troškinys su sojų kepsneliais



       Turiu bėdų su sveikata ir gavau nurodymų (veikiau rekomendacijų) atsisakyti mėsos. Maitintis vegetariškai? Niekada nemaniau, kad galėčiau išgyventi be mėsos. Ir be to, vegetarizmas man skamba visai negurmaniškai... Šiuo metu vyksta pirmieji bandymai mėsą keisti žuvimi, žiūrėsim kas iš to išeis :) Kol kas vis tiek turiu sukaupusi keletą vegetariškų receptų, kuriuos norėjau anksčiau ar vėliau išbandyti.

Sojos kepsneliai 80 g
Mangai  1 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Džiovinti abrikosai sauja
Kokosų pienas 1 ind.
Kokosų drožlės 2 v.š.
Pomidorų pasta 2 v.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Druska, pipirai ~
Čili pipirai 1/2 a.š.
Karis 1 a.š.
Ryžiai garnyrui

       Sojos kepsnelius išverdame pagal nurodymus ant pakuotės. Sultinį pasiliekame. Keptuvėje alyvuogių aliejuje apkepame šiaudeliais pjaustytą svogūną. Sudedame kubeliais pjaustytus mangus, sojos kepsnelius ir apkepiname kelias minutėles. Užpilame stikline sultinio, kuriame virė soja, įdedame pomidorų pastos, druskos, pipirų, dar minutėlę patroškiname. Tada pilame kokosų pieną, dedame kokosų drožles, šiaudeliais pjaustytus abrikosus, karį, čili pipirus ir troškiname 5 min. ant silpnos ugnies. Patiekiame su virtais ryžiais. Kas mėgstate aštriau, siūlyčiau į verdančius ryžius taip pat įberti šaukštelį kario miltelių.
       Recepto šaltinis - skanu ir sveika.

2010 m. gegužės 2 d., sekmadienis

Gaivios morkų salotos su vaisiais


       Šias salotas vadinu savo "firminėmis", nes jas išmokau gaminti labai labai seniai ir esu vaišinusi ne vieną draugą :) Bet kaskart jas vis prisimenu, ypač - kai norisi ko nors labai gaivaus. Puikiai tinka kaip užkandis pavakariams arba lengvai vakarienei (jeigu reikia atsikratyti kokio atliekamo kilogramo).

Salotoms reikės:
Morkos 1 vnt.
Obuoliai 1 vnt. (mažas)
Bananai 1/2 vnt.
Razinos 1 v.š.
Lazdyno arba anakardžių riešutai 1 v.š.
Graikiškų riešutų aliejus 1 a.š.

       Razinas užmerkiame kelioms minutėms į karštą vandenį. Morką stambiai sutarkuojame, obuolį nulupame ir supjaustome gabalėliais, bananą - griežinėliais. Riešutus pasmulkiname. Viską sumaišome salotinėje, užpilame šaukšteliu riešutinio aliejaus ir šaukšteliu šalto vandens. Skanaus!

2010 m. gegužės 1 d., šeštadienis

Purus varškės apkepas su kriaušėmis




       Labai skanus ir purus varškės apkepas, kurio receptą nužiūrėjau Ugnės bloge, tik aš kepiau iš didesnio produktų kiekio. Kai mama paragavo, iškart užsakė iškepti sekančiai dienai dar vieną :)

Reikės:
Varškė 2 pak.
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 5 v.š.
Manų kruopos 4 v.š.
Kepimo milteliai 1 a.š. su kaupu
Druska 1/2 a.š.
Kriaušės 2-3 vnt.
Jogurtas 1 ind.

       Varškę ištriname su kiaušiniais, įmaišome cukrų, druską, manus ir kepimo miltelius. Kriaušes nulupame ir supjaustome gabalėliais. Įmaišome kriaušes į varškės masę. Kepimo skardą ištepame sviestu ir supilame tešlą. Kepame 190 C orkaitėje apie 35 min. Patiekiame su mėgiamu jogurtu.



2010 m. balandžio 29 d., ketvirtadienis

Prancūziški žuvies suktinukai su varškės sūriu



       Neseniai skaitytos knygos "Staltiesės ritmu" autorius teigia, jog žuvys niekaip nedera su sūrių, ypač parmezano junginiais. Labai negaliu su tuo sutikti - prašome pateikti man daugiau argumentų kodėl gi ne, nes kol kas tai laikau tik subjektyvia vieno žmogaus nuomone. Jau paseno tos taisyklės, kada žuvį turėjome patiekti tik su baltaisiais vynais, o mėsą - su raudonais. Šiandien vadovaujamės naujomis taisyklėmis ir geriame tokius vynus, kokie prie mūsų patiekalų  mūsų gomuriui labiausiai tinka :) 
       Šiaip minėtoji knyga yra tikrai šauniai parašyta ir labai verta dėmesio. Tikrai smagiai skaičiau, nuolat pakrizendama iš sąmojingų autoriaus pastebėjimų apie kai kurių mūsų tautiečių valgymo ypatumus...

O mano žuvies suktinukams su sūriu reikės:
Pangasijų filė 3 vnt.
Varškės sūris 100 g
Parmezano sūris 50 g
Grietinė 3 v.š.
Citrinos 1/2 vnt. (sultys)
Druska, pipirai
Petražolės, krapai švieži
Džiūvėsėliai 4 v.š.
Sviestas 25 g

       Žuvies filė perpjauname išilgai  į 2 ar 3 siauras juostas, priklausomai nuo to, ar labai plačios žuvys. Pabarstome druska, pipirais ir pašlakstome citrinos sultimis. Sutarkuojame varškės sūrį ir sumaišome su grietine. Įmaišome truputį smulkintų žolelių ir pusę kiekio parmezano sūrio. Kepimo indą ištepame riebalais, orkaitę įkaitiname iki 190 C laipsnių. Imame žuvies filė, tepame ant viršaus sūrio įdarą ir susukame. Suktinukus sudedame į kepimo indą, ant viršaus uždedame po sviesto gabaliuką. Užbarstome džiūvėsėlius ir kišame į orkaitę kepti 20 min. Kepame uždengę indą dangčiu arba folija. Po 20 min. suktinukus atidengiame, užbarstome likusiu parmezanu, sumaišytu su žolelėmis ir paskrudiname dar 10-15 min. (4 porcijos)


2010 m. balandžio 24 d., šeštadienis

Kalakutienos ir anakardžių riešutų troškinys


Troškiniui reikės:
Kalakutienos krūtinėlė 800 g
Anakardžių riešutai 100 g
Svogūnai 1 vnt.
Česnakai 4 sk.
Pomidorų tyrė 500 g
Kokosų pienas 400 ml
Jogurtas natūralus 200 g
Kalendra malta 2 a.š.
Garstyčių grūdeliai, kmynai, ciberžolė, cinamonas po 1 a.š.
Druska, juodieji ir čili pipirai po 1 a.š.
Alyvuogių aliejus 2 v.š.
Bulvių krakmolas 2 v.š.

       Svogūną supjaustome ir apkepiname dideliame puode įkaitintame aliejuje. Supilame pomidorų tyrę ir porą minučių pakaitiname ant nedidelės ugnies. Įmaišome jogurtą ir pagardiname prieskoniais. Sudedame gabalėliais pjaustytą kalakutieną, riešutus ir supilame kokosų pieną. Pakaitiname viską, kol užvirs ant didesnės ugnies, tada ugnį sumažiname ir troškiname 20 min. Prieš baigiant mėsai troškintis, krakmolą ištirpiname nedideliame kiekyje šalto vandens ir supilame į troškinį. Maišome, kol sutirštės. Patiekiame su ryžių garnyru.
        Labai skanus, indiško Curry tipo troškinys.  Iš tokio kiekio produktų išeina 4 porcijos. Recepto šaltinis - žaidimų aikštelė.

2010 m. balandžio 21 d., trečiadienis

Mocarelos salotos su avokadais ir mangais


       Šios salotos - fantastiška skonių dermė! Vos keturi pagrindiniai ingredientai, tačiau jie tarpusavy dera tikrai labai labai gerai. Už šių salotų receptą dėkoju Ugnei, kurios blog'e jį ir radau.

2 porcijoms reikės:
Avokadai 1 vnt.
Mangai 1 vnt.
Mocarela 100 g
Rukola (gražgarstės) didelė sauja
Kepintų saulėgražų arba kedro riešutų
Apelsinai 1 vnt. (sultys)
Citrinos 1/2 vnt.
Medus 1 a.š.
Druska, pipirai ~
Čili pipirai ~

       Mangą ir avokadą nulupame ir supjaustome gabalėliais. Aš šį kartą ir vėl juos porą dienų palaikiau ant saulėtos palangės, kad būtų dar geriau sunokę. Pasmulkiname mocarelos sūrį ir rukolos lapelius. Išspaudžiame apelsino ir citrinos sultis, įdedame šaukštelį medaus ir 30 s pakaitiname mikrobangų krosnelėje - kad medus labiau suskystėtų. Į padažiuką įdedame truputį čili pipiriukų (šviežių ar džiovintų), paskaniname druska, pipirais. Užpilame padažą ant salotų, gerai išmaišome ir patiekiame į stalą.

2010 m. balandžio 19 d., pirmadienis

Saldi sriuba

       Dar vienas prisiminimas iš vaikystės, bet labai mėgiamas ir dabar. Be to, turiu namuose visą maišą džiovintų svarainių ir daugiau nesugalvoju, kokiems patiekalams juos naudot :)

Reikės:
Džiovinti obuoliai, slyvos, svarainiai 3 saujos
Razinos sauja
Cukrus 4 v.š.
Makaronai 2 saujos
Krakmolas 2 v.š.
Vaisinis sirupas arba uogienė šlakelis

       Išsiverdame makaronus, perliejame šaltu vandeniu. Atskirame puode užviriname 2 litrus vandens, pasaldiname cukrumi ir sirupu. Suberiame džiovintus vaisius (stambesnius pasmulkiname) ir makaronus. Keliuose šaukštuose šalto vandens ištirpiname krakmolą ir įmaišome į sriubą. Svarainiai šiai sriubai suteikia lengvo rūgštumo, kiti siūlo įspausti citrinos sulčių. Sriubą patiekiame su grietine ir atšaldytą.


2010 m. balandžio 18 d., sekmadienis

Prancūziški rageliai "Croissants"


       Kruasanų be abejo esate ragavę Lietuvoje, tačiau jeigu teko lankytis Prancūzijoje, veikiausiai žinote ir prancūzišką jų skonį - minkštučiai, traškūs, dar šilti croissants patiekiami pusryčiams bet kuriame Paryžiaus viešbutyje arba ką tik iškepti vilioja savo aromatais nesuskaičiuojamose Boulangerie kepyklėlėse... Nors, anot legendos, šie sviestiniai rageliai iš tiesų yra kilę iš Vengrijos, šiandien jie jau tapo beveik vizitine prancūzų gastronomijos kortele.
       Kepti kruasanus namuose - iššūkis. Tinkamai "užauginti" mielinę tešlą reikalauja daug laiko ir rankų darbo. Skaičiuojant jų savikainą, išeina beveik brangiau negu nusipirkti kepyklėlėje. Ir sviestiniai rageliai tikrai nėra sveiki pusryčiai. Tai kodėl aš juos vis kepu? Dar ir dar kartą, tarsi apsėsta kruasanų manijos vis bandau išgauti tą skonį ir trapumą, ragautą Paryžiuje. Pamenu pirmą kartą savo iškeptus kruasanus, kurie skoniu neprilygo nė Maximos produkcijai... Tačiau nuo to karto išbandžiau daug receptų, įvairias versijas vis papildydama nauja patirtimi. Šiandien pateikiu paskutinįjį savo bandymą, kurį užskaitau kaip labai neblogai pavykusį :)

Tešlai reikės:
Mielės šviežios 30 g
Pienas 1 st.
Miltai 3 st. + 4 v.š.
Sviestas, aukščiausios kokybės 360 g
Cukrus 1/2 st.
Druska 1 a.š.
Kiaušinis 1 vnt.

       Tešla "auginama" keliais etapais - patariu užmaišyti ją penktadienio vakarą, šeštadienį porą kartų perminkyti ir sekmadienio rytą jau kepti. Kiekvienas priėjimas neužtrunka labai ilgai, tad nesibaiminkite - tikrai nereikės visą savaitgalį sėdėti namuose ir prižiūrėti tešlą :)
       Pieną pakaitiname, kad būtų vos drungnas. Nupilame ketvirtį į puodelį ir jame ištirpiname mieles bei 2 šaukštus  miltų. Išplakame mikseriu, kad neliktų gumulų ir paliekame pakilti (per 20 min. tešlos padvigubės). Tada sumaišome 3 stiklines miltų su druska ir cukrumi. Vėl pašildome likusį pieną (iki kambario temperatūros), supilame pakilusią tešlą ir maišome plaktuvu su tešlos antgaliu, palengva berdami miltus. Gerai išmaišę, miltuotomis rankomis suformuojame burbulą, apvyniojame plėvele, dar įdedame į maišelį (saugome nuo sąlyčio su oru) ir dedame nakčiai į šaldytuvą. Taip pat pasiruošiame ir sviestą - tik išimtą iš šaldytuvo labai greitai supjaustome gabalėliais ir išplakame mikseriu su likusiais 2 šaukštais miltų. Stengiamės neperplakti, kad sviestas nevirstų aliejumi ir išliktų šaltas. Mentele išimame sviestą iš indo ir rankomis greitai suformuojame pailgą "cepeliną". Jį suvyniojame į plėvelę ir dedame nakčiai į šaldytuvą.
       Šeštadienio rytą išimame tešlą ir sviestą iš šaldytuvo, leidžiame truputį atšilti (per tą laiką papusryčiaujame) ir iškočiojame tešlą į 15x37 cm stačiakampį. Pirmus kartus darydama, skrupulingai matuodavau centimetrus su liniuote, dabar darau iš akies, tiesiog tiek kiek pati tešla leidžia, tiek ir kočioju. Stačiakampį menamai padaliname į 3 lygias dalis. Ant vidurinės padedame sviestą, užlenkiame vieną kraštinę, gerai užspaudžiame abu šonus. Ir ant viršaus užlenkiame trečiąją dalį, vėlgi užspaudžiame šonus. Gaunasi toks kvadratinis "koldūnas". Kočėlu "padaužome" nuo centro kraštų link, kad viduje esantis sviestas tolygiai pasiskirstytų į visus šonus, tik atsargiai - stenkitės kad tešla nesuplyštų. Tada kočiojame tešlą vėl stačiakampio forma, pakaitomis skersai ir išilgai. Labai plonai nereikia - tiek kiek tešla "leidžiasi". Iškočiosime iki 15x37 cm dydžio ir vėl sulankstome kaip piniginę.



       Dedame tešlą ant pailgo padėklo/skardos, uždengiame plėvele ir kišame į šaldytuvą. Paliekame ilsėtis keletą valandų - mažiausiai 2, daugiausiai 8, o iš tikrųjų - tai "kažkada" šeštadienio popietę, kai turėsite laiko (kaip ir sakiau, nereikia pernelyg skrupulingai skaičiuoti minučių ir centimetrų - prancūzai šiaip ar taip yra atsipalaidavę žmonės). Išimame tešlą iš šaldytuvo ir kai šiek tiek atšyla, vėl iškočiojame ir sulenkiame trigubai (kai kur šioje vietoje naudojamas keturgubas lenkimas - labai panašiai, iš kraštų atlenkiame po ketvirtį iki vidurio ir tada - pusiau, kaip knygą). Pakartojame dar kartą (dabar jau užteks trigubo). Uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą. Idealiu atveju tešla dabar turėtų būti sulankstyta penkis kartus (3 trigubi sluoksniai ir 1 keturgubas).
       Sekmadienio rytą tešlą išimame ir, kai truputį atšyla, iškočiojame į stačiakampį (man gavosi panašiai 40x60 cm), bet svarbiausia, kad ji nebūtų per plona - galbūt net 1 cm storio... Susipjaustome vienodais lygiašoniais trikampėliais. Jeigu jūsų, kaip ir mano, geometrija nėra stiprioji pusė - patariu pirmiau trikampėlių planą nusipiešti :) Tada imame kiekvieną trikampėlį, viršutinį kampą ištempiame ir plonai suplojame. Apačioje viduriuką įpjauname, jeigu norėsite išlenkti kruasaną pusmėnulio forma. Ir susukame - nuo apačios į viršų, plonuoju užlenktu kampučiu į apačią. Dedame ragelius į skardą, išklotą kepimo popieriumi ir paliekame kambario temperatūroje 3 val. - per tą laiką jų tūris padvigubės, tad nedėkite per arti vienas kito. Išplakame kiaušinio trynį su šaukštu vandens ir plakiniu aptepame ragelius. Įkaitiname orkaitę iki 200 C temperatūros ir kepame 15-20 min.
      

2010 m. balandžio 17 d., šeštadienis

Agurkinė sriuba


       Sriubos mūsų namuose labai dažnai gaminamos ir mielai valgomos. Šios sriubos receptą radau Neringos blog'e, tačiau man patinka rūgštesnės agurkinės, todėl receptą truputį "parūgštinau" pagal savo skonį :)

Sriubai naudojau:
Bulvės 4 vnt.
Morkos 2 vnt.
Svogūnai 1 vnt.
Perlinės kruopos 3/4 st.
Rauginti agurkai 4 vnt.
Vištienos sultinys 500 ml
Druska, pipirai ~
Lauro lapai, prieskoninės žolelės ~
Sviestas 30 g
Grietinė ~

       Perlines kruopas nakčiai užmerkiame į vandenį (išmirkytos jos labai greitai išverda, todėl jeigu užmerksite didesnį kiekį, pusryčiams turėsite dar ir labai greitai pagaminamos perlinės košės). Sultinį išsiverdame įprastai - naudodami mėsos kaulus, svogūną, morką, petražolės ar saliero gumbą, lauro lapelių (aš padariau gudriau - turėjau užšaldyto sultinio šaldiklyje). Į puodą, pilame sultinį ir beriame kubeliais pjaustytas morkas, bulves bei perlines kruopas. Paverdame, kol viskas suminkštės. Tuo metu supjaustome svogūnus bei agurkėlius ir apkepiname ant sviesto. Suberiame į sriubą, pasūdome, paskaniname prieskoniais. Kad skonis įgautų švelnios rūgštelės, įpilame apie pusę puodelio agurkų marinato iš stiklainio. Patiekiame su grietine ir tamsia čiabatos bandele.